We're just visitors

At the end of the game, the King and the Pawn goes into the same box

Sang pencerah July 27, 2013

Filed under: Movies — visitor74 @ 7:29 am

20130727-072903.jpg

Dah lama dah Dr. Asri promote movie ni. Dari Indonesia. Jadi aku teringin nak tengok. Tapi kali ini baru berkesempatan. Memang menarik. Macam-macam pengajaran boleh didapati dari filem ini. Nasib baik aku dapat luangkan masa menontonnya. Amat berguna bagi pejuang dakwah.

Dari muda lagi Kyai Dahlan tidak macam orang lain. Dia tidak masuk campur dengan amalan karut masyarakatnya. Ada mereka memohon kepada keramat dalam doa mereka. Walaupun mereka Islam, tapi mereka sangka itulah cara yang betul. Kemudian Khai Dahlan telah menyambung pelajaran di mekah. Bila dia balik, dia sudah mendapat ilmu yang dia ingin sebarkan kepada masyarakatnya. Masyarakatnya macam masyarakat sekarang agaknya. Walaupun dah maju, tapi masih lagi ada persamaan. Mereka memandang ketua agama mereka sebagai benar tanpa usul periksa. Dan mereka sanjung sampai menyembah pun ada juga. Bila ketua masuk masjid, semua tunduk dan macam sembah sultan, dan Kyai itu pun masuk dengan gahnya, dia pun rasa memang masyarakat patut menghormatinya macam itu. Masyarakat kita pun macam itu juga. Memandang ustaz macam ustaz itu dah betul dah. Tak tanya dah apa dalil bawaan mereka. Macam wali sahaja mereka lihat ustaz-ustaz itu. Walaupun ustaz itu tak pandai mana pun. Ini sebab kita dari lagi dok out source agama kepada orang sebegitu. Bab imam solat, mereka; baca doa, mereka – macam doa mereka sahaja yang makbul. Kita langsung tak tahu nak baca doa. Macam doa itu ada bahasa khas yang orang tertentu sahaja yang tahu.

Kyai Dahlan datang dengan bawa pembaharuan. Dia membawakan dalil dalam dakwahnya. Tapi tidak ada nilai kepada masyarakatnya. Mereka nampak sahaja dengan apa yang ketua mereka bawa, mereka tak dapat nak terima. Dan ketua agama memang lah tak mahu terima. Mereka sudah biasa dengan cara lama. Mereka nampak Khai Dahlan bawa benda yang boleh membahayakan kedudukan mereka. Padahal mereka yang kurang ilmu sebab hanya belajar satu tempat sahaja. Tapi mereka pula rasa orang berilmu itu yang bodoh.

Sampaikan apabila Kyai Dahlan dapat tahu yang kiblat yang mereka hadap selama ini salah, dia nak betulkan pun mereka tak nak terima. Alangkah sombongnya mereka. Sanggup mereka tak mahu nak betulkan kiblat kerana mereka rasa yang lama itulah yang benar. Mereka tak mahu nak dengar kata orang muda. Mereka ingat mereka yang tua lah yang benar. Mereka tentang orang yang bawa kebenaran. Sedih aku tengok keadaan macam itu. Begitulah aku rasa bila bercerita kepada orang ramai tentang kesalahan yang mereka lakukan selama inil mereka pandang aku macam tidak ada harga. Macam aku menentang orang orang lama. Macam aku tak betul sebab apa yang aku cakap adalah lain dari apa yang dibuat oleh kebiasaan. Mereka rasa yang ramai orang buat itulah yang benar. Padahal mereka bukan belajar apa pun. Mereka hanya terima apa yang ustaz itu bagitahu.

Banyak scene yang mengesankan. Satunya kisah biola yang Kyai Dahlan bawa balik. Sedap dia main biola itu. Dia beri anak murid dia cuba main bila anak murid dia tanya apakah agama itu. Hebat cara dia jawap. Mulanya dia main biola itu sendiri. Merdu. Kemudian dia beri anak murid dia main pula. Tentulah sumbang. Kemudian kata itulah agama. Kalau dah belajar main dan kena dengan caranya, agama itu merdu dan mengesankan. Tapi kalau tidak tahu, maka agama akan sumbang, malah digelak orang. Sungguh mengesankan. Apabila agama itu didasari oleh sumber yang bukan ilmu, maka ianya jadi sumbang, kita nak buat pun rasa bodoh. Rasa nak gelak kat orang yang dok pegang macam ianya benar jer. Macam talqin orang mati. Macam manalah orang dalam kubur nak dengar apa kita kata? Bagaimanakah talqin itu dapat menolong dia kalau sepanjang hidupnya dia bergelumang dengan dosa, tapi dengan nasihat pemuka talqin itu, dia dapat nak jawap soalan malaikat dalam kubur? Bodoh!

Kyai Dahlan juga mengajar tafsir Quran. Satu surah yang diulang-ulang olehnya adalah surah al-Ma’un. Aku pun kebetulan baru belajar surah itu, jadi aku dapat relate. Surah itu pasal tolong orang. Anak yatim dan juga orang miskin. Perkataan ‘ma’un’ itu bermakna pertolongan yang sedikit. Maknanya benda benda yang kita boleh tolong yang bukan susah pun. Macam bagi minum dan sebagainya. Dia asyik ulang tafsir surah itu kepada pelajarnya. Sampai ada pelajar yang tanya bila nak belajar surah lain? Banyak lagi surah lain dalam Quran. Kyai Dahlan jawap best – berapa banyak orang miskin sudah kamu tolong? Berapa banyak anak yatim sudah kau bantu selama kau belajar surah ini? Terdiam anak murid itu tiada. Kyai sambung – buat apa belajar banyak tapi apa yang sudah belajar tidak kita praktikkan lagi? Perghhh….. Profound. Aku nak cepat belajar tafsir Quran sekarang. Tapi setakat apa yang aku dah belajar sekarang, apakah aku telah pakai dan praktikkan? Dalam filem ini, ditunjukkan bagaimana Kyai dan anak anak muridnya selalu keluar sambil bawa makanan untuk diberikan kepada fakir miskin. Mereka keluar memberi pertolongan. Aku langsung tak buat apa-apa. Sepatutnya apa yang kita belajar, kita kena praktikkan. Bukan simpan dan rasa diri dah pandai.

Sedih bagaimana masyarakat menolak dia. Cemuh dia dengan teruk. Dan diketuai oleh ketua agama. Macam sekarang lah juga dengan masyarakat. Yang masyarakat bukan tahu apa. Mereka dengar sahaja apa maklumat yang diberikan oleh ketua agama mereka. Oleh kononnya ulama dan ustaz. Ustaz ustaz itulah yang memberi nama Wahabi kepada pejuang sunnah. Siap mereka kata Imam Abdul Wahab itu sesat, bunuh orang dan sebagainya. Masyarakat yang tak tahu apa apa terus terima. Jadi kami yang bukannya ikut Wahabi pun kena juga. Sedih sebab kita tahu mereka itu sebenarnya bodoh, tidak berilmu. Tapi macamana nak cakap kat mereka? Semoga Allah sahaja yang dapat membuka hati mereka.

Mereka benci sangat kenapa Kyai Dahlan sampai mereka merobohkan masjid Kyai Dahlan. Sanggup mereka buat begitu. Padahal merobohkan masjid itu adalah dosa besar.

Tapi sejuk hati melihat ada juga mereka yang mahu belajar. Yang sanggup bersama dengan Kyai Dahlan. Yang mahu mencari kebenaran, yang tabah menghadapi cemuhan dan tohmahan masyarakat sekeliling. Mereka tabah bersama Kyai Dahlan sebab mereka tahu dia dalam kebenaran. Aku harap ada juga orang yang akan bersama dengan aku meneruskan perjuangan dakwah sunnah ini. Yang jelas, Kyai Dahlan menerima dugaan dengan tabah, dia relaks sahaja. Tidak dia melatah dengan apa apa yang dilakukan oleh masyarakatnya.

Cara pengajaran Kyai Dahlan juga menarik. Dia pakai music, dia pakai papan hitam, dia pakai analogi dan macam macam lagi. Penyampaiannya menarik. Sampai masyarakat boleh terima. Anak murid dia boleh cepat faham dan dapat tangkap apa yang hendak disampaikan. Maka aku juga kena cari cara macam mana nak bagi orang sekeliling aku dapat faham apa yang aku hendak sampaikan. Dari pengalaman, aku dapat tahu yang orang tak dapat terima kerana tidak dijelaskan kepada mereka dalam cara yang mereka faham. Kalau mereka dapat faham, mereka dapat terima. Masyarakat memang pengajian agama kurang, jadi kena mudahkan kepada mereka.

Dalam filem ini juga ada kisah bagaimana Kyai Dahlan berhujah bahawa majlis tahlil yang dibuat oleh orang kebanyakan itu adalah bidaah dan tidak perlu. Isu ini sedang dimainkan oleh puak ahlul bidaah di Malaysia juga. Mereka mempertahankan amalan bidaah yang amat salah ini dengan memberikan dalil-dalil batil. Makanya, masyarakat yang tidak tahu telah membuang masa, membuang duit dan mungkin masuk neraka kerana mereka mengamalkan amalan bidaah. Seperti yang kita tahu, amalan bidaah memasukkan pengamalnya ke dalam neraka.

Yang bestnya cara Kyai Dahlan berhadapan dengan masyarakat dia. Walaupun mereka menentang dia, dengan hujah batil; walaupun mereka sebenarnya tidak berilmu, tapi berlagak berilmu; walaupun mereka kasar kepada dia sampai memusnahkan masjidnya; walaupun mereka tidak memberi pertolongan kepadanya dalam agama, malah menyusahkan kerja-kerjanya – dia tetap tenang dan berakhlak mulia. Dia tidak memaki mereka. Dia tidak menyusahkan mereka. Begitulah aku tengok orang yang mengamalkan sunnah. Baik jer. Orang yang bukan sunnah yang kurang ajar. Menggunakan bahasa yang kesat, memaki dan sebagainya. Mereka macam dimasuki syaitan. Bahasa dah tak kisah dah. Dah tiada nilai Islam. Benci betul mereka kepada orang yang hendak mengamalkan sunnah. Akhlak mereka itu membongkar apa yang ada dalam hati mereka – kejahilan dan bisikan syaitan yang mereka ikuti.

Advertisements
 

Michael Clayton June 1, 2012

Filed under: Movies — visitor74 @ 6:53 pm

A law firm brings in its “fixer” to remedy the situation after a lawyer has a breakdown while representing a chemical company that he knows is guilty in a multi-billion dollar class action suit.

I thought that a movie starring George Clooney, the original ‘McDreamy’ would be awesome. But I’ve stand corrected.

This is no such case. I thought a fixer would be a cool guy that got everything under control and he settled the problem in the most creative ways. But Clooney portrayed someone that has a problem of his own.

This is the story about a defense lawyer that fell from the wagon. He grew a conscience and reneged against his law firm. Clooney got called in to fix the situations. It already got out of hand when he got there. Not much that he can do. Someone send to kill the renegade lawyer and it’s scary to see how efficient they did it.

Somebody suggested this movie to me. Won’t do the same to you. Sorry dude! (you know who you are)

 

Black Swan March 26, 2012

Filed under: Movies — visitor74 @ 3:28 pm

okay, so I like dance movie. but I have to clarify that ballet is not one of em. I can’t see what’s the fuss with this movie. I know that it has won oscars and stuff like that. Clearly it shows how shallow my movie skills are. Am I so darf that I would be only able to enjoy movie with pure adrenaline actions? Not very intellectual of me.

This movie is about a character which so into ballet that when she got the part of the main character of the play called ‘Black Swan’, she just go bonkers. I mean, this is the time that she needs to shine, but she clearly cannot handle it. I mean, I can understand that she wants that badly. Cause if not, she would just be the other girls which just danced around her, and no one would notice, unless of course, if you made a mistake and not in sync with all the other girls that danced JUST like you! To think that people would only notice you if you made mistake and not the other way around.

So I read that Natalie Portman danced herself, most of time, so kudos to her. She looked good dancing. Winona Ryder on the other hand, probably has lost lustre, because she just got small part only. And not very nice part at that.

Nina has an overbearing mom which dotted on her. She wants to know everything that Nina does. She was a dancer before but she didn’t made it because she had Nina. So she transferred the dreams and her focus on dancing to Nina. Life as ballet dancer is so not nice at all. It’s all dance, dance and dance. And all the preparation that needed to be done. I hope those that are doing it, really loves doing it.

Natalie looks scary in this picture

 

The Rum Diary – Johnny Depp March 4, 2012

Filed under: Movies — visitor74 @ 12:42 am

When a movie stars Johnny Depp, you gotta watch it. He’s the quirky character that always makes you want to be like him.

This movie is about Depp became a reporter in Puerto Rico and it’s a jungle out there. What an interesting place to be. And interesting character too. Depp with his usual casual attitude really make is happens this time. He’s casual with him works and he met the right girl, all the time. He parties like a wild animal, too. He he. Not something you want to emulate in real life, though. 

 

The Girl with the Dragon Tatto

Filed under: Movies — visitor74 @ 12:28 am

Journalist Mikael Blomkvist is aided in his search for a woman who has been missing for forty years by Lisbeth Salander, a young computer hacker.

Very interesting movie. This is a remake from a french movie if I’m not mistaken. The hero in this movie played by Mr. James Bond himself (Daniel Craig) is aided by a goth looking young chick by the name of Lisbeth. She is a very talented and strong willed girl. She has the devil-no-care attitude. She has no parents and somehow has a caretaker which supposed to take care of her. But then he took advantage of her and had abused her sexually. She later take care of him in a way that makes me think that he deserved it. What a revenge. What a revenge.

She is very resourceful and good with computer. That’s why Mikael, the hero in this movie engaged her to help him to find the truth behind the mystery of the missing girl by the name of Anita Vanger. She, eventhough is goth looking but she felled for him. But it is sad because he is in relation with his editor.

She portrayed a mysterious looking lady which does not look pretty in the movie, with her skinny look but actually in real life, the actress is pretty presentable.

 

In Time February 6, 2012

Filed under: Movies — visitor74 @ 5:02 pm


Memang menarik jugak filem nih. Aku suka kalau pengarah datang dengan idea baru yang menyebabkan kita terfikir samada possible atau tidak sesuatu perkara itu. Mind blowing. Jadi dalam cerita ini, katakanlah dunia sekarang sudah cukup maju sampaikan manusia boleh terus kekal sebagai umur 25 tahun sahaja. Teringat aku pasal ahli syurga nanti. Yang perempuan akan kekal di umur 28 tahun dan lelaki umurnya akan kekal 33 tahun.

Tapi yang tak bestnya, lepas umur mereka 25 tahun, mereka hanya boleh hidup setahun sahaja lagi sebab masa yang diberikan kepada mereka hanya sebanyak itu. Maknanya kalau nak hidup lama, kena kerja lagi. Pergggh, bayangkan kalau hidup macam tu. Sentiasa sahaja nak check jam yang dah permanent kat tangan. Lepas tu boleh pulak pas pas masa kat orang lain. Macam prepaid credit la pulak. Hehehe.

Dan mestilah adalah hero. Justin Timberlake. Aku masa dia menyanyi dulu, aku tak kesah sangat. Sebab boy band jer. Tapi bila dia berlakon ni, boleh tahan jugak. First time aku suka dia masa dia berlakon Social Network dulu. Cool dude. So kalau filem-filem dia lepas ni, aku nak tengok jugaklah.

Memang far fetched betullah filem ni. Tapi aku macam biasa, tak terpengaruh sangat dengan polemik samada boleh buat ke tidak. Memanglah mustahil.

Cuma filem ini menunjukkan betapa pentingnya masa. Sekarang kita hidup bukan berlandaskan masa. Jadi kita banyak buang masa. Jadi kalau masa itu penting macam di potray dalam filem ini, barulah semua orang akan concern pasal masa. Teringat surah al-Asr. Demi masa……

 

The Green Hornet

Filed under: Movies — visitor74 @ 4:50 pm

Lama jugak movie dah keluar. Tapi aku malas nak tengok sebab aku tak berapa suka sangat pelakon-pelakon dia. Seth Rogen pada aku, taklah lawak sangat dan Jay Chou ni menyampah pulak aku tengok selalunya. Sebab muka dia tak pernah nak senyum. Jadi aku rasa cam bagus jer dia.

Tapi bila tengok, bolehlah tahan cerita dia. Jay Chou pandai jugak fighting scene dia. Jalan cerita tidak best sangat. Tapi boleh diterima. Tak tahu pulak samada jalan cerita dia sama atau tidak dengan original story yang dilakonkan oleh Bruce Lee. Cerita itu terkenal sikit sebab sepatutnya Bruce Lee jadi sidekick jer macam Robin kepada Batman. Tapi dalam movie itu dia menyerlah betul sampai dia take over dari pelakon utama. Dari situlah baru Bruce Lee jadi terkenal. Dan dalam pembikinan movie tu, sampai pengarah kena perlahankan camera sebab kalau tak, tak nampak movement Bruce Lee sebab dia laju sangat pergerakan dia. Haibat betul tu….