We're just visitors

At the end of the game, the King and the Pawn goes into the same box

Sunan Abu Dawud: Kitab Zakat: Bab Zakat Hamba; Tanaman; Madu September 14, 2015

Filed under: Abu Dawud - Zakat — visitor74 @ 6:37 pm

Zakat Hamba

11 – باب صدقة الرقيق

Kalau digunakan perkataan صدقة, ia boleh membawa maksud ‘zakat’ juga. Jangan kita sangka yang ianya hanya sedekah yang sunat itu sahaja. Kerana dalam Quran pun ada digunakan perkakaan صدقة untuk maksud ‘zakat’.

Persoalan yang hendak dibincangkan di sini, adakah dikenakan zakat juga kepada tuan punya hamba? Sekarang memang tidak ada hamba tapi ianya banyak pada zaman dahulu termasuk selepas zaman Nabi pun. Dan bukan hanya di Tanah Arab sahaja tapi di mana-mana sahaja.

Imam Abu Dawud membawakan dalil yang dipilihnya yang dia rasa benar dan kuat. Kalau orang lain, mungkin ada dalil lain. Tapi dia nak bawa apakah pegangannya. Tidak sama dengan Imam Tirmidzi. Imam Tirmidzi bawakan dalil bagi semua pihak. Tapi Imam Abu Dawud, dia telah buat pilihannya.
رقم الحديث: 1596

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ الْمُثَنَّى، وَمُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى بْنِ فَيَّاضٍ، قَالاَ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْوَهَّابِ، حَدَّثَنَا عُبَيْدُ اللَّهِ، عَنْ رَجُلٍ، عَنْ مَكْحُولٍ، عَنْ عِرَاكِ بْنِ مَالِكٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ ‏”‏ لَيْسَ فِي الْخَيْلِ وَالرَّقِيقِ زَكَاةٌ إِلاَّ زَكَاةُ الْفِطْرِ فِي الرَّقِيقِ ‏”‏ ‏.‏
Telah menceritakan kepada Kami [Muhammad bin Al Mutsanna] dan [Muhammad bin Yahya bin Fayyadh], mereka berkata; telah menceritakan kepada Kami [Abdul Wahhab], telah menceritakan kepada Kami [‘Ubaidullah] dari [seorang laki-laki] dari [Makhul] dari [‘Irak bin Malik] dari [Abu Hurairah] dari Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam, beliau bersabda: “Tidak ada zakat pada kuda, dan hamba, kecuali zakat fitrah pada hamba.”

Salah seorang perawi dalam sanad hadis ini adalah عَنْ رَجُلٍ ‘seorang lelaki’. Lelaki itu tidak dikenali dan dalam ilmu hadis, ini dikenali sebagai Majhul. Jadi hadis ini adalah hadis yang dhaif.

Ditambah pula, perawi yang bernama Makhul adalah seorang perawi yang dikenali sebagai mudallis.

Jadi, Imam Abu Dawud nak beritahu yang hadis ini dhaif. Boleh dijadikan sebagai sokongan sahaja.

حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مَسْلَمَةَ، حَدَّثَنَا مَالِكٌ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ دِينَارٍ، عَنْ سُلَيْمَانَ بْنِ يَسَارٍ، عَنْ عِرَاكِ بْنِ مَالِكٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ ‏”‏ لَيْسَ عَلَى الْمُسْلِمِ فِي عَبْدِهِ وَلاَ فِي فَرَسِهِ صَدَقَةٌ ‏”‏ ‏.‏
Telah menceritakan kepada Kami [Abdullah bin Maslamah], telah menceritakan kepada Kami [Malik] dari [Abdullah bin Dinar] dari [Sulaiman bin Yasar] dari [‘Irak bin Malik] dari [Abu Hurairah] bahwa Rasulullah shallAllahu wa’alaihi wa sallam bersabda: “seorang muslim tidak dikenakan zakat pada hamba dan kudanya.”

Dari hadis yang sebegini, Imam Daud Zahiri memegang pendapat yang tak dikenakan zakat untuk hamba dan kuda secara mutlak, maksudnya walau apa cara pun. Kerana dia pegang dengan zahir hadis ini.

Cuma Imam-imam lain seperti Imam Syafie, kata kena juga dikeluarkan zakat kalau dijadikan sebagai perniagaan. Kerana hamba-hamba juga ada diperniagakan. Kalau pakai sendiri tak kena.

Terdapat pendapat-pendapat yang berbeza dalam hal ini kerana hadis ini tidak jelas. Mereka kata hadis ini umum sahaja dan kena ada takhsis – ada pengecualian.


Zakat tanaman

12 – باب صدقة الزرع
رقم الحديث: 1598

حَدَّثَنَا هَارُونُ بْنُ سَعِيدِ بْنِ الْهَيْثَمِ الأَيْلِيُّ، حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ وَهْبٍ، أَخْبَرَنِي يُونُسُ بْنُ يَزِيدَ، عَنِ ابْنِ شِهَابٍ، عَنْ سَالِمِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ، عَنْ أَبِيهِ، قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ‏”‏ فِيمَا سَقَتِ السَّمَاءُ وَالأَنْهَارُ وَالْعُيُونُ أَوْ كَانَ بَعْلاً الْعُشْرُ وَفِيمَا سُقِيَ بِالسَّوَانِي أَوِ النَّضْحِ نِصْفُ الْعُشْرِ ‏”‏ ‏.‏
Telah menceritakan kepada Kami [Harun bin Sa’id bin Al Haitsam Al Aili], telah menceritakan kepada Kami [Abdullah bin Wahb], telah mengabarkan kepadaku [Yunus bin Yazid] dari [Ibnu Syihab] dari [Salim bin Abdullah] dari [ayahnya – ibn Umar], ia berkata; Rasulullah shallla Allahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Tanaman yang diairi hujan, sungai dan mata air atau dibiarkan begitu saja (tidak perlu disiram) maka zakatnya adalah sepersepuluh dari hasilnya, dan pertanian yang diairi dengan menggunakan menggunakan sesuatu untuk menyiramnya, maka zakatnya seperdua puluh.”

Ushuur – 1/10 bahagian.

Hadis ini dipegang oleh mazhab Hanafi. Imam Syafie dan ada yang lain, tak pakai. Mereka pakai hadis awal sebelum ini – kalau lebih dari 5 wasa’, baru dikira. Tapi bagi Imam Hanifah, tak kira berapa banyak, terus kena zakat. Dan tidak terhad kepada bijirin sahaja. Kalau benda lain seperti sayur pun kena juga.

Mazhab lain kata hadis ini telah dimansuhkan apabila ada hadis yang menyebut nisab zakat tanaman yang 5 wasa’. Tapi Imam Hanifah kata tidak ada dalil yang hadis ini telah dimansuhkan. Jadi, ada khilaf dalam hadis ini. Tapi hadis yang zakat dikenakan apabila lebih 5 wasa’ itu, Imam Hanifah pakai juga – tapi pada beliau, itu adalah zakat yang kena beri kepada pemerintah. Kalau kurang darinya, penanam kena beri sendiri kepada mereka yang memerlukan.

Kedua, Imam Hanifah memegang hadis ini sebagai umum. Sebut hasil tanaman sahaja, tidak dikhususkan kepada bijirin sahaja. Semua hasil tanaman termasuk sayur, tebu, durian, pisang dan lain-lain lagi. Bukankah ramai ada ladang selain bijirin? Takkan mereka tidak kena zakat? Sedangkan orang yang susah memerlukan juga benda-benda macam itu. Itulah alasan yang diberikan Imam Hanifah.

Jadi, sesuai juga hadis ini kalau dipakai juga. Kuat juga hujah Imam Hanifah. Jadi itu sebab kita kena tengok juga apa alasan yang diberikan oleh Imam-imam. Imam Abu Hanifah juga menguatkan hujah dengan ayat Qur’an yang umum – Baqarah:267

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَنفِقُوا مِن طَيِّبَاتِ مَا كَسَبْتُمْ وَمِمَّا أَخْرَجْنَا لَكُم مِّنَ الْأَرْضِ وَلَا تَيَمَّمُوا الْخَبِيثَ مِنْهُ تُنفِقُونَ وَلَسْتُم بِآخِذِيهِ إِلَّا أَن تُغْمِضُوا فِيهِ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ حَمِيدٌ
Wahai orang-orang yang beriman! Belanjakanlah (pada jalan Allah) sebahagian dari hasil usaha kamu yang baik-baik, dan sebahagian dari apa yang Kami keluarkan dari bumi untuk kamu. Dan janganlah kamu sengaja memilih yang buruk daripadanya (lalu kamu dermakan atau kamu jadikan pemberian zakat), padahal kamu sendiri tidak sekali-kali akan mengambil yang buruk itu (kalau diberikan kepada kamu), kecuali dengan memejamkan mata padanya. Dan ketahuilah, sesungguhnya Allah Maha Kaya, lagi sentiasa Terpuji.

Katanya perkataan وَمِمَّا أَخْرَجْنَا لَكُم مِّنَ الْأَرْضِ bermaksud hasil tanaman dari tanah lah. Segala tanaman bukankah pakai tanah?

رقم الحديث: 1599

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ صَالِحٍ، حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ وَهْبٍ، أَخْبَرَنِي عَمْرٌو، عَنْ أَبِي الزُّبَيْرِ، عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ، أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ ‏”‏ فِيمَا سَقَتِ الأَنْهَارُ وَالْعُيُونُ الْعُشْرُ وَمَا سُقِيَ بِالسَّوَانِي فَفِيهِ نِصْفُ الْعُشْرِ ‏”‏ ‏.‏
Telah menceritakan kepada Kami [Ahmad bin Shalih], telah menceritakan kepada Kami [Abdullah bin Wahb] telah mengabarkan kepadaku [‘Amr], dari [Abu Az Zubair] dari [Jabir bin Abdullah] bahawa Rasulullah shallAllahu wa’alaihi wa sallam bersabda: “Pertanian yang diairi sungai dan mata air, zakatnya adalah sepersepuluh, dan yang diairi menggunakan alat pengairan maka zakatnya adalah seperdua puluh.”

رقم الحديث: 1600

حَدَّثَنَا الْهَيْثَمُ بْنُ خَالِدٍ الْجُهَنِيُّ، وَحُسَيْنُ بْنُ الأَسْوَدِ الْعِجْلِيُّ، قَالاَ قَالَ وَكِيعٌ الْبَعْلُ الْكَبُوسُ الَّذِي يَنْبُتُ مِنْ مَاءِ السَّمَاءِ ‏.‏ قَالَ ابْنُ الأَسْوَدِ وَقَالَ يَحْيَى يَعْنِي ابْنَ آدَمَ سَأَلْتُ أَبَا إِيَاسٍ الأَسَدِيَّ عَنِ الْبَعْلِ فَقَالَ الَّذِي يُسْقَى بِمَاءِ السَّمَاءِ ‏.‏ وَقَالَ النَّضْرُ بْنُ شُمَيْلٍ الْبَعْلُ مَاءُ الْمَطَرِ ‏.‏
Telah menceritakan kepada Kami [Al Haitsam bin Khalid Al Juahani] serta [Husain bin Al Aswad Al ‘Ajali], ia berkata; [Waki’] berkata; Al Ba’lu dan Al Kabus adalah tanaman yang tumbuh dari air hujan. [Ibnu Al Aswad] berkata; dan [Yahya yaitu Ibnu Adam] berkata; aku bertanya kepada [Abu Iyaz Al Asadi] mengenai Al Ba’lu, kemudian ia berkata; yaitu tanaman yang disirami dengan air hujan. An Nadhr bin Syumail berkata; Al Ba’lu adalah air hujan.

رقم الحديث: 1601

حَدَّثَنَا الرَّبِيعُ بْنُ سُلَيْمَانَ، حَدَّثَنَا ابْنُ وَهْبٍ، عَنْ سُلَيْمَانَ، – يَعْنِي ابْنَ بِلاَلٍ – عَنْ شَرِيكِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِي نَمِرٍ، عَنْ عَطَاءِ بْنِ يَسَارٍ، عَنْ مُعَاذِ بْنِ جَبَلٍ، أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم بَعَثَهُ إِلَى الْيَمَنِ فَقَالَ ‏”‏ خُذِ الْحَبَّ مِنَ الْحَبِّ وَالشَّاةَ مِنَ الْغَنَمِ وَالْبَعِيرَ مِنَ الإِبِلِ وَالْبَقَرَةَ مِنَ الْبَقَرِ ‏”‏ ‏.‏ قَالَ أَبُو دَاوُدَ شَبَّرْتُ قِثَّاءَةً بِمِصْرَ ثَلاَثَةَ عَشَرَ شِبْرًا وَرَأَيْتُ أُتْرُجَّةً عَلَى بَعِيرٍ بِقِطْعَتَيْنِ قُطِعَتْ وَصُيِّرَتْ عَلَى مِثْلِ عِدْلَيْنِ ‏.‏
Telah menceritakan kepada Kami [Ar Rabi’ bin Sulaiman] telah menceritakan kepada Kami [Ibnu Wahb] dari [Sulaiman yaitu Ibnu Bilal] dari [Syarik bin Abdullah bin Abu Namir] dari [‘Atho` bin Yasar] dari [Muadz bin Jabal] bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam mengutusnya ke Yaman dan bersabda: “Ambillah biji-bijian dari biji-bijian, kambing dari kambing, unta dari unta, dan lembu dari lembu.” Abu Daud berkata: aku pernah mengukur mentimun di Mesir yang mencapai tiga belas jengkal, dan aku pernah melihat sebiji buah limau yang telah dipotong dua dan diletak di atas dua unta.

Hadis ini memberitahu bahawa zakat itu diambil dari bahan yang sama. Kalau orang bertanam gandum, maka dikeluarkan zakat dengan gandum juga. Jangan zakat gandum tapi ambil kambing pula. Tapi Imam Hanifah membenarkan untuk diberi dengan nilai yang sama rata. Mungkin boleh bayar dengan wang. Itu lebih memudahkan untuk digunakan oleh yang diberi zakat.

Apakah maksud yang hendak disampaikan oleh Imam Abu Dawud tentang mentimun dan limau yang besar itu? Dia hendak isyarat kepada keberkatan hasil tanaman kepada mereka yang beri zakat dan sedekah. Allah boleh berkati dengan macam-macam cara. Dalam hal ini, tanaman itu diberikan besar molek. Boleh juga jadi dalam cara yang lain. Mungkin kehidupan orang itu dimudahkan dan sebagainya.

Dan maksud beliau dengan membawakan hadis ini, menandakan yang beliau berpendapat yang kena keluarkan zakat itu bukan sahaja bijirin sahaja tapi semua hasil tanaman.


Zakat Madu

13 – باب زكاة العسل

رقم الحديث: 1602

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ أَبِي شُعَيْبٍ الْحَرَّانِيُّ، حَدَّثَنَا مُوسَى بْنُ أَعْيَنَ، عَنْ عَمْرِو بْنِ الْحَارِثِ الْمِصْرِيِّ، عَنْ عَمْرِو بْنِ شُعَيْبٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ، قَالَ جَاءَ هِلاَلٌ – أَحَدُ بَنِي مُتْعَانَ – إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم بِعُشُورِ نَحْلٍ لَهُ وَكَانَ سَأَلَهُ أَنْ يَحْمِيَ لَهُ وَادِيًا يُقَالُ لَهُ سَلَبَةُ فَحَمَى لَهُ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ذَلِكَ الْوَادِي فَلَمَّا وُلِّيَ عُمَرُ بْنُ الْخَطَّابِ – رضى الله عنه – كَتَبَ سُفْيَانُ بْنُ وَهْبٍ إِلَى عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ يَسْأَلُهُ عَنْ ذَلِكَ فَكَتَبَ عُمَرُ رضى الله عنه إِنْ أَدَّى إِلَيْكَ مَا كَانَ يُؤَدِّي إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم مِنْ عُشُورِ نَحْلِهِ لَهُ فَاحْمِ لَهُ سَلَبَةَ وَإِلاَّ فَإِنَّمَا هُوَ ذُبَابُ غَيْثٍ يَأْكُلُهُ مَنْ يَشَاءُ ‏.‏
Telah menceritakan kepada Kami [Ahmad bin Abu Syu’aib Al Harrani], telah menceritakan kepada Kami [Musa bin A’yan] dari [‘Amr bin Al Harits Al Mishri] dari [‘Amr bin Syu’aib] dari [ayahnya] dari [datuknya], ia berkata: Hilal iaitu salah seorang dari Bani Mut’an datang kepada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam dengan membawa sepersepuluh dari hasil madunya, ia pernah meminta Rasulullah shallla Allahu ‘alaihi wa sallam agar memberinya satu lembah yang bernama Salabah, dan Rasulullah shallla Allahu ‘alaihi wa sallam pun memberikannya. Dan ketika Umar dilantik menjadi khalifah, Sufyan bin Wahb bertanya mengenai hal itu, kemudian Umar radliallahu ‘anhu menulis surat kepadanya; jika dia menunaikan zakatnya kepada kalian sebagaimana yang telah dia berikan kepada Rasulullah shallla Allahu ‘alaihi wa sallam (sepersepuluh dari madu lebahnya), maka teruskan bukit Salabah menjadi miliknya, jika tidak, maka sesungguhnya madu itu adalah terambil dari lebah hujan yang dapat dimakan oleh siapapun yang menghendakinya.

Hadis ini menjadi dalil kepada wujudnya Ushuur 1/10 pada madu. Imam Hanifah dan Ahmad memegang sebegini. Begitu juga dengan sebahagian besar ahli ilmu. Imam Syafie juga dalam qaul qadimnya berpendapat demikian. Ada juga hadis yang kata tidak wajib zakat pada madu. Maka ada khilaf tentang perkara ini. Apabila Imam Abu Dawud tak bawa hadis yang kata tak kena zakat, maknanya dia memegang pendapat yang kena beri zakat madu.

Kaedahnya sama – tuan punya beri sendiri. Bukan beri kepada kerajaan.

Hadis ini juga beri dalil yang kerajaan boleh beri tanah kepada rakyat untuk diusahakan. Kerajaan seeloknya berlaku adil dan pilihlah mana yang baik. Mana yang bermanfaat kepada orang ramai.
Zaman Umar, kalau tanah tidak diusahakan selama tiga tahun, dia akan rampas tanah itu.
Zaman Khalifah, tanah diberikan kepada rakyat supaya diperluaskan tanah yang diusahakan oleh rakyat. Tidaklah tertumpu kepada satu tempat sahaja. Apabila diberikan tanah kepada seseorang, tentulah dia akan mengusahakan tanah itu. Maka semakin makmur negara. Bukan sengaja beri kosong sahaja.

رقم الحديث: 1603

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ عَبْدَةَ الضَّبِّيُّ، حَدَّثَنَا الْمُغِيرَةُ، – وَنَسَبَهُ إِلَى عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ الْحَارِثِ الْمَخْزُومِيِّ – قَالَ حَدَّثَنِي أَبِي، عَنْ عَمْرِو بْنِ شُعَيْبٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ، أَنَّ شَبَابَةَ، – بَطْنٌ مِنْ فَهْمٍ – فَذَكَرَ نَحْوَهُ قَالَ مِنْ كُلِّ عَشْرِ قِرَبٍ قِرْبَةٌ وَقَالَ سُفْيَانُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ الثَّقَفِيُّ قَالَ وَكَانَ يُحَمِّي لَهُمْ وَادِيَيْنِ زَادَ فَأَدَّوْا إِلَيْهِ مَا كَانُوا يُؤَدُّونَ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم وَحَمَّى لَهُمْ وَادِيَيْهِمْ ‏.‏
Telah menceritakan kepada Kami [Ahmad bin Abdah Adh Dhabbi], telah menceritakan kepada Kami [Al Mughirah] dan ia menisbatkannya kepada Abdurrahman bin Al Harits Al Makhzumi, ia berkata; telah menceritakan kepada Kami [ayahku] dari [‘Amr bin Syu’aib] dari [ayahnya] dari [datuknya] bahwa Syababah adalah suku kaum kaum dari Kabilah Fahm ….. kemudian ia menyebutkan seperti sebelumnya. Ia berkata; dari setiap sepuluh geriba madu terdapat zakat satu geriba. Sufyan bin Abdullah Ats Tsaqafi berkata; “Umar melindungi dua bukit mereka. Ia menambahkan; dan mereka memberikan kepadanya apa yang dahulu mereka berikan kepada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam, dan ia terus melindungi dua bukit mereka sebagai kepunyaan mereka.

رقم الحديث: 1604

حَدَّثَنَا الرَّبِيعُ بْنُ سُلَيْمَانَ الْمُؤَذِّنُ، حَدَّثَنَا ابْنُ وَهْبٍ، أَخْبَرَنِي أُسَامَةُ بْنُ زَيْدٍ، عَنْ عَمْرِو بْنِ شُعَيْبٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ، أَنَّ بَطْنًا، مِنْ فَهْمٍ بِمَعْنَى الْمُغِيرَةِ قَالَ مِنْ عَشْرِ قِرَبٍ قِرْبَةٌ ‏.‏ وَقَالَ وَادِيَيْنِ لَهُمْ ‏.‏
Telah menceritakan kepada Kami [Ar Rabi’ bin Sulaiman Al Muadzin], telah menceritakan kepada Kami [Ibnu Wahb], telah menceritakan kepada Kami [Usamah bin Zaid] dari [‘Amr bin Syu’aib] dari [ayahnya] dari [datuknya] bahawa ada satu kaum dari Fahm dengan makna yang dikatakan Mughirah yaitu “dari setiap sepuluh geriba madu terdapat zakat satu geriba. Dan ia berkata; mereka memiliki dua bukit.

Geriba adalah bekas dari kulit kambing.

Allahu a’lam. Sambung ke hadis yang seterusnya

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s