Sunan Abu Dawud: Kitab Zakat: Bab Keredhaan Pemungut Zakat

6 – باب رضا المصدق

Bab ini mengajar umat Islam untuk memastikan yang para pemungut zakat itu redha dengan kita. Jangan sampai pemungut zakat rasa serba salah atau takut nak pungut zakat kepada kita.

رقم الحديث: 1588

حَدَّثَنَا مَهْدِيُّ بْنُ حَفْصٍ، وَمُحَمَّدُ بْنُ عُبَيْدٍ، – الْمَعْنَى – قَالاَ حَدَّثَنَا حَمَّادٌ، عَنْ أَيُّوبَ، عَنْ رَجُلٍ، يُقَالُ لَهُ دَيْسَمٌ – وَقَالَ ابْنُ عُبَيْدٍ مِنْ بَنِي سَدُوسٍ – عَنْ بَشِيرِ بْنِ الْخَصَاصِيَةِ، – قَالَ ابْنُ عُبَيْدٍ فِي حَدِيثِهِ وَمَا كَانَ اسْمُهُ بَشِيرًا – وَلَكِنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم سَمَّاهُ بَشِيرًا قَالَ قُلْنَا إِنَّ أَهْلَ الصَّدَقَةِ يَعْتَدُونَ عَلَيْنَا أَفَنَكْتُمْ مِنْ أَمْوَالِنَا بِقَدْرِ مَا يَعْتَدُونَ عَلَيْنَا فَقَالَ ‏”‏ لاَ ‏”‏ ‏.‏

Telah menceritakan kepada Kami [Mahdi bin Hafsh] dan [Muhammad bin ‘Ubaid] secara makna, mereka mengatakan; telah menceritakan kepada Kami [Hammad] dari [Ayyub] dari [seseorang yang dipanggil Daisam]. [Ibnu’Ubaid] berkata; ia berasal dari Bani Sadus, dari [Basyir bin Al Khashashiyyah], [Ibnu ‘Ubaid] berkata dalam haditsnya; namanya bukanlah Basyir, akan tetapi Rasulullah shallAllahu wa’alaihi wa sallam menamakannya Basyir. Ia berkata; kami berkata: sesungguhnya pemungut zakat telah bertindak zalim/melampau kepada kami, apakah boleh kami menyembunyikan sebagian harta kami sesuai dengan kezaliman yang mereka lakukan kepada kami? Maka dia berkata: “Tidak.”

Bukan nak sorok semua, tapi setakat yang sepatutnya mereka bayar. Tapi itu pun tidak dibenarkan.
Siapa yang berkata: ‘tidak’ itu? Adakah perawi atau Nabi? Ini adalah kerana yang bertanya itu tidak tahu samada Basyir itu, atau orang yang dibawahnya? Itulah kena lihat hadis yang seterusnya:


رقم الحديث: 1589

حَدَّثَنَا الْحَسَنُ بْنُ عَلِيٍّ، وَيَحْيَى بْنُ مُوسَى، قَالاَ حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّزَّاقِ، عَنْ مَعْمَرٍ، عَنْ أَيُّوبَ، بِإِسْنَادِهِ وَمَعْنَاهُ إِلاَّ أَنَّهُ قَالَ قُلْنَا يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنَّ أَصْحَابَ الصَّدَقَةِ يَعْتَدُونَ ‏.‏ قَالَ أَبُو دَاوُدَ رَفَعَهُ عَبْدُ الرَّزَّاقِ عَنْ مَعْمَرٍ ‏.‏

Telah menceritakan kepada Kami [Al Hasan bin Ali] dan [Yahya bin Musa], mereka mengatakan; telah menceritakan kepada Kami [Abdurrazzaq] dari [Ma’mar] dari [Ayyub] dengan sanad dan maknanya, hanya saja ia mengatakan; Kami katakan; wahai rasul, sesungguhnya pemungut zakat berlaku zalim. Abu Daud berkata; Abdurrazzaq telah merafa’kannya kepada Rasulullah shallAllahu wa’alaihi wa sallam dari Ma’mar.

Dalam hadis ini, jelas yang bertanya itu bertanya kepada Rasulullah kerana ada perkataan قُلْنَا يَا رَسُولَ اللَّهِ. Imam Abu Dawud bawakan hadis ini untuk memperjelaskan lagi hadis yang di atas tadi. Maknanya, yang berkata tidak boleh menyorok harta zakat dari pemungut zakat adalah Nabi sendiri.


رقم الحديث: 1590

حَدَّثَنَا عَبَّاسُ بْنُ عَبْدِ الْعَظِيمِ، وَمُحَمَّدُ بْنُ الْمُثَنَّى، قَالاَ حَدَّثَنَا بِشْرُ بْنُ عُمَرَ، عَنْ أَبِي الْغُصْنِ، عَنْ صَخْرِ بْنِ إِسْحَاقَ، عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ جَابِرِ بْنِ عَتِيكٍ، عَنْ أَبِيهِ، أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ ‏ “‏ سَيَأْتِيكُمْ رَكْبٌ مُبَغَّضُونَ فَإِذَا جَاءُوكُمْ فَرَحِّبُوا بِهِمْ وَخَلُّوا بَيْنَهُمْ وَبَيْنَ مَا يَبْتَغُونَ فَإِنْ عَدَلُوا فَلأَنْفُسِهِمْ وَإِنْ ظَلَمُوا فَعَلَيْهَا وَأَرْضُوهُمْ فَإِنَّ تَمَامَ زَكَاتِكُمْ رِضَاهُمْ وَلْيَدْعُوا لَكُمْ ‏”‏ ‏.‏ قَالَ أَبُو دَاوُدَ أَبُو الْغُصْنِ هُوَ ثَابِتُ بْنُ قَيْسِ بْنِ غُصْنٍ ‏.‏

Telah menceritakan kepada Kami [Abbas bin ‘Abdul ‘Azhim] dan [Muhammad bin Al Mutsanna], mereka berkata; telah menceritakan kepada Kami [Bisyr bin Umar] dari [Abu Al Ghushn] dari [Shakhr bin Ishaq] dari [Abdurrahman bin Jabir bin ‘Atik] dari [ayahnya] bahawa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: akan datang kepada kalian mereka yang yang datang dengan kenderaan yang tidak disenangi/dibenci (oleh kamu), jika mereka datang kepada kalian, maka sambutlah mereka dengan baik dan biarkanlah mereka mengambil apa yang mereka inginkan, jika mereka berbuat adil maka mereka akan mendapat ganjaran kerananya dan jika mereka berbuat dzalim maka dosanya bagi mereka, buatlah mereka redha, sebab kesempurnaan zakat kalian pada keredhaan mereka, dan biarlah mereka mendo’akan kalian. Abu Daud berkata; Abu Al Ghushn adalah Tsabit bin Qais bin Ghushn.

Hadis ini tidak berapa kuat. Yang bermasalah di sini adalah Abu Al Ghushn. Kalau Abu Dawud ada komen apa-apa di hujung hadis, itu menandakan ada kemungkinan ada isyarat yang beliau mempertikaikan. Ada yang mempertikaikan Abu Al Ghushn. Ada yang menyenaraikan beliau dalam senarai perawi dhaif. Oleh itu, tidak boleh dijadikan hujah hadis yang hanya diriwayatkan oleh beliau sahaja. Kalau ada yang kata tsiqah pun, dia terdapat kelemahan.

Siapakah orang yang dikatakan dibenci itu? Adakah dari kalangan sahabat? Adakah sahabat yang tidak disukai ataupun ada perangai buruk? Atau adakah yang dimaksudkan dengan umat selepas sahabat? Begitulah hadis yang dhaif, tentu sahaja ada persoalan yang akan timbul.

Adakah langsung tidak boleh bantah perbuatan pemungut zakat yang zalim? Hadis ini seperti Nabi mengajar umat untuk terima sahaja apa yang dilakukan. Sedangkan ada hadis yang lain yang Nabi kata jangan beri kalau keadaan begitu. Jadi, hadis ini tidak boleh dipakai. Nabi pun tidaklah mengajar kita untuk terima sahaja.

Kalau nak pakai pun, kena takwil hadis ini. Iaitu yang ‘tidak disukai’ itu adalah kerana perasaan kita sahaja, sedangkan pemungut zakat itu baik dan adil sebenarnya. Kita sahaja yang ikut perasaan. Dalam keadaan macam itu, kenalah kita beri sahaja.


رقم الحديث: 1591

حَدَّثَنَا أَبُو كَامِلٍ، حَدَّثَنَا عَبْدُ الْوَاحِدِ يَعْنِي ابْنَ زِيَادٍ، ح وَحَدَّثَنَا عُثْمَانُ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّحِيمِ بْنُ سُلَيْمَانَ، – وَهَذَا حَدِيثُ أَبِي كَامِلٍ – عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي إِسْمَاعِيلَ، حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّحْمَنِ بْنُ هِلاَلٍ الْعَبْسِيُّ، عَنْ جَرِيرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ، قَالَ جَاءَ نَاسٌ – يَعْنِي مِنَ الأَعْرَابِ – إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم فَقَالُوا إِنَّ نَاسًا مِنَ الْمُصَدِّقِينَ يَأْتُونَا فَيَظْلِمُونَا ‏.‏ قَالَ فَقَالَ ‏”‏ أَرْضُوا مُصَدِّقِيكُمْ ‏”‏ ‏.‏ قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ وَإِنْ ظَلَمُونَا قَالَ ‏”‏ أَرْضُوا مُصَدِّقِيكُمْ ‏”‏ ‏.‏ زَادَ عُثْمَانُ ‏”‏ وَإِنْ ظُلِمْتُمْ ‏”‏ ‏.‏ قَالَ أَبُو كَامِلٍ فِي حَدِيثِهِ قَالَ جَرِيرٌ مَا صَدَرَ عَنِّي مُصَدِّقٌ بَعْدَ مَا سَمِعْتُ هَذَا مِنْ رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم إِلاَّ وَهُوَ عَنِّي رَاضٍ ‏.‏

Telah menceritakan kepada Kami [Abu Kamil] telah menceritakan kepada Kami [Abdul Wahid] yaitu Ibnu Ziyad. Dan telah diriwayatkan dari jalur yang lain: Telah menceritakan kepada Kami [Utsman bin Abu Syaibah], telah menceritakan kepada Kami [Abdurrahim bin Sulaiman] dan ini adalah hadits Abu Kamil, dari [Muhammad bin Abu Isma’il] telah menceritakan kepada kami [Abdurrahman bin Hilal Al ‘Absi] dari [Jarir bin Abdullah], ia berkata; telah datang beberapa orang iaitu dari kalangan badwi kepada Rasulullah shallAllahu wa’alaihi wa sallam dan berkata; sesungguhnya beberapa orang petugas pengambil zakat datang kepada kami dan berbuat zhalim kepada kami. Jarir berkata; kemudian beliau berkata; “Buatlah para petugas zakat kalian redha.” Mereka berkata; wahai Rasulullah, walaupun mereka berbuat zhalim kepada kami? Beliau berkata: “Buatlah para petugas tersebut zakat kalian redha.” Utsman menambahkan; walaupun kalian dizhalimi. Abu Kamil berkata dalam haditsnya; Jarir berkata; tidaklah seorangpun pemungut zakat pergi dariku setelah aku mendengar hal ini dari Rasulullah shallAllahu wa’alaihi wa sallam melainkan ia redha kepadaku.

Sebenarnya yang memungut zakat itu tidak zalim tapi yang dipungut sahaja yang sangka begitu.

Allahu a’lam. Sambung ke hadis yang seterusnya

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s