Cebisan ilmu

Assalamualaikum,

Ini adalah cebisan-cebisan ringkasan ilmu dari kuliah-kuliah ustaz-ustaz Sunnah. Diambil dari YouTube account ‘Dokumentari Kuliah’.

Saya ringkaskan sahaja. Untuk maklumat penuh, boleh dengar sendiri kuliah dari Dokumentari Kuliah itu. Semoga Allah membalas dengan baik usaha mereka merakam dan mempersembahkan kuliah asatizah itu. Kalau kita nak pergi sendiri, tak tahu boleh kan kita tuangkan masa.

Allah telah memberi umat dahulu dn kelebihan akal fikiran dan daya ingatan yang tinggi. Kita sekarang tak macam mereka. Dan mereka pula hidup dalam zaman yang macam lebih panjang masa dari kita sekarang. Kerana bayangkan, mereka boleh menulis kitab dengan banyak dan berjilid-jilid. Tapi Allah telah gantikan dengan teknologi yang memudahkan kita mendapat maklumat. Dengan YouTube, dengan Phone yang boleh simpan maklumat macam macam, dengan notebook dan PC yang senang didapati. Allah satu benda dan Allah beri bend yang lain. Subhanallah.

Ini adalah nota untuk ingatan saya sendiri asalnya. Tapi kalau boleh ianya memanfaatkan anda juga, apa salahnya.

——–

Ada ustaz yang kita rasa garang. Macam Nabi Khidr juga lah. Maka jangan kita tak mahu belajar dengan guru yang garang sebab kerana garang sahaja.
Syarat belajar adalah sabar.
Ada Enam perkara yang disebut sebagai syarat pencari ilmu:
Zaka’: akal yang boleh pakai. IQ kenalah ada.
Hirsun: kesungguhan.
Sabar
Bulghah: sedikit duit
Guru
Lama masa

Masukkan mayat dari arah kaki.
Yang sambut mayat dalam liang tidak boleh berjimak malam sebelumnya.
Semasa memasukkan mayat, disunatkan membaca ‘bismillahi wa ala sunnati rasulillah SAW’.
Adakah buka ikatan kepala mayat? Hadis yang mengatakan Nabi suruh buka ikatan itu adalah lemah. Tapi dari perbuatan banyak ahli salaf, maka diterima sebagai makruf. Kalau tak leraikan pun tidak mengapa.
Lepas tutup lahad, tiga kepal tanah. Nabi campak dekat arah kepala.
Ziarah kubur untuk mengingatkan kematian.
Tidak ada waktu afdhal untuk lawat. Bila-bila masa sahaja.
Tidak ada bacaan Quran apa-apa.

Ada hadis yang mengatakan bahawa 70 ribu umat Islam akan masuk syurga tanpa hisab. Antara kriterianya adalah tidak menjampi dan tidak minta dijampi. Lalu bagaimana banyak kisah bagaimana Nabi dijampi Jibrail dan baginda juga menjampi para sahabat? Kena faham maknanya. Imam Qurtubi mengatakan yang tak boleh adalah jampi yang mengandungi unsur syirik; jampi yang tak faham maknanya (macam jampi tok nenek kita – tak tahu hujung pangkal); menggunakan makhluk lain seperti jin.

Tiang jin dinamakan begitu kerana pernah Nabi masuk masjid nak nampak jin sedang menyandar di tiang masjid. Nabi ikat jin itu. Kemudian baginda teringat doa Nabi Sulaiman. Maka Nabi patah balik dan lepaskan jin Ifrit itu.

Al-Bari’ bermaksud ‘yang mengadakan’. Atau melepaskan. Bebas dari sifat kekurangan dan kecelaan. Allah bersifat Kesempurnaan. Apa-apa yang Allah buat adalah daripada sifat kesempurnaanNya. Macam Allah telah menjadikan bentuk badan kita sebegini. Begitu juga dengan hukum dan syariat yang Allah telah buat. Telah sempurna. Jadi kenapa ada yang kata hukum Allah tidak sesuai zaman sekarang.
Ada persamaan dengan zikr subhanallah. Ada nafi dan ithbat.

Al Bari’ juga bermaksud Allah memberi kehidupan kepada segala kehidupan dalam alam ini. Allah buat segalanya sesuai dengan kehidupan. Macam Allah jadikan hujan. Ada sebab Allah jadikan hujan itu. Jangan kita marah dengan hujan kalau banjir. Atau mungkin kita nak buat kerja dah susah. Allah jadikan hujan bukan untuk kita sahaja. Untuk makhluk lain juga. Mungkin kita rasa kita tak perlukan waktu itu. Tapi makhluk lain perlukan. Atau kita rasa kita tak perlu. Tapi sebenarnya perlu.

Aurat bukan hanya menutup badan sahaja tapi lebih lagi. Cara berjalan pun aurat juga. Sebab itu ulama Saudi mengharamkan wanita pakai kasut tumit tinggi. Percakapan pun termasuk juga. Akhlak pun termasuk juga. Ini menjawap soalan orang yang kata tutup aurat pun kena kacau juga.

Hadis Nabi kata hari-hari Tasyriq adalah juga hari dibolehkan korban adalah dhaif. Cuma jumhur ulama kata boleh juga. Sunnahnya berkorban dilakukan pada Hari Nahr – 10 Dzul Hijjah. Sahabat ada juga yang sembelih pada Hari Tasyriq.

Orang berkorban boleh simpan daging korban untuk dirinya. Maka boleh kalau dia nak simpan untuk dia makan. Tidak ada larangan. Cuma tujuan korban adalah untuk diberikan kepada orang yang susah. Kalau banyak kita yang ambil, jadi tak sampai maksud. Pernah Nabi melarang simpan lebih dari tiga hari cuma waktu itu tahun penyakit. Pernah juga Nabi larang simpan kerana pada tahun itu

Pembahagian daging kurban kepada tiga bahagian dan orang berkorban ambil satu pertiga adalah pendapat ulama sahaja. Bukan ada hadis Nabi.

Hari raya haji patutnya ikut mekah lah. Sebab Mina ada di sana.

Imam muslim mengatakan bahawa aurat perempuan dengan perempuan bukan Islam adalah seperti orang asing – kena tutup aurat juga. Kena tutup kepala juga.

Kesyirikan ya hanana: dalam qasidah sesat mereka, ada ucapan: “ya Muhammad, ishfa’lana”. Padahal Nabi Muhammad dah lama wafat. Bukan boleh cakap dengan baginda dah.

Syafaat ada dua wajah: Allah redha kepada pemberi syafaat dan Allah redha kepada penerima syafaat.

Kata Nabi dari naba’, bawa berita.

Hadis jangan menipu atas nama Nabi adalah hadis mutawatir. 80 sahabat meriwayatkan nya.

Nasihat Nabi pendek sahaja. Ada sekali sahabat minta nasihat. Baginda jawap: la taghdab. Jangan marah.

Banyak bertanya pun tidak elok. Tanya yang mengarut. Ada sahabat tanya mana unta dia. Nabi doakan supaya untanya hilang terus.

Doa Nabi luas. Jangan ajar Tuhan.

Terapi istighfar utk dapat anak. Surah Nuh.

Umar apabila dengar Ubai bin Kaab baca ayat setiap org akan jumpa Allah berseorangan, dia terjatuh dan demam seminggu. Takut dengan Allah.

Orang Arab kalau nampak orang lain buat salah, mereka akan tegur dengan kata ‘ittaqillah’ untuk mengingatkan mereka kepada Allah.

Boleh buat perkara pelik supaya tunjuk kepada orang yang jahil. Macam Jabir yang memaki sehelai sahaja kain untuk solat untuk menunjukkan kepada anak muridnya bahawa ianya boleh dilakukan. Walaupun dia ada baju lain.

Makruh solat buka dada.

Masa tawaf, sunat buka bahu kiri. Nak tunjukkan kekuatan umat Islam. Lepas perang Tabuk. Nabi hantar pesan supaya orang musyrik tak buat tawaf waktu itu. Sebab mereka tawaf telanjang. Buka bahu tunjuk gedebe sikit. Tapi masa solat baginda tutup bahu baginda. Bukan nak tunjuk gedebe depan Nabi. Maka makruh kalau buka bahu.

Keburukan sambut hari ibu: bagaimana dengan perasaan mereka yang tidak ada ibu? Bagaimana pula dengan wanita yang tidak ada anak? Kesian kepada mereka. Kepada Islam, setiap hari kita kena buat baik kepada ibu kita. Asal daripada tamadun Greek yang sambut Hari Tuhan Ibu. Jadi ada keburukan dalam sambutan hari Ibu.

Allah ampuhkan dosa umat melainkan dia berterang-terangan dalam dosanya. Menzahirkan dan membanggakan. Berkongsi pun tak boleh. Kalau berbangga lagi teruk. Itu dah mencabar agama. Sebab dia rasa macam tak salah.

Masalah lafaz saiyyidina. Ada yang kata Nabi tawaduk. Itu sebab baginda tak suruh. Tapi dalam hal lain, memang Nabi ada kata baginda adalah penghulu sekalian anak Adam. Maknanya dalam keadaan lain, Nabi cakap. Tapi Nabi tak suruh pun lafaz saiyyidina.

Ulul azmi – semangat kental.

Taubat nasuha – taubat yang boleh memberi nasihat. Kalau nak buat lagi dosa yang sama, dia akan cakap: kan kamu dah taubat?

Leadership is mentioned in Ali Imran:159

Cara jawap salam orang kafir – alaika salam.

La tarluu fi diinakum. Jangan melampau dalam agama kamu. Nabi pilih batu kecil dan kata itulah batu yang digunakan untuk melontar.
Contoh melampau adalah seperti kata Rabiatul Adawiyah yang kata dia tidak beramal kerana hendakkan syurga dan takut neraka.

Jangan berlebihan dalam Islam walaupun atas cinta. Jangan jadi macam kristian dengan isa. Jangan kita buat yang sama dengan Nabi Muhammad.

Jgn pilih satu benda sampaikan tinggalkan yang lain. Macam kalau kita pegang kuat hak ibu tapi sampai lupa dengan hak anak.

Jangan ajar yang tinggi pasal Islam sampai ingat tak boleh buat. Contohnya menceritakan tentang abu bakar bagi seluruh hartanya. Padahal ada lagi sahabat yang lain

Aqidah adalah ikatan. Dengan Allah. Kalau ikatan kuat, senang untuk kita taat dan beramal. Sensitif dengan kehendak Allah.

Hari pertama abu Bakr masuk Islam telah bawa 6 orang masuk Islam hari yang sama. 4 darinya sahabat yang dijanjikan syurga. Termasuk Uthman Abdul Rahman auf.

Bila faham tauhid, akan kuat semangat untuk mempertahankan akidah. Menentang syirik.

Tidak datang kiamat melainkan manusia berbangga dengan masjid nya. Bangga masjid cantik tapi tidak dihidupkan. Akan sampai manusia akan hias masjid dan hias Quran dengan warna. Jadi masjid kena banyak program.

Wala’ wal bara’. Cinta dan benci. Tidak boleh kita duduk dalam majlis maksiat.

Kisah Mus’ab Umair yang pergi sendiri dengar Nabi. Walaupun dia dengar yg tak baik tentang ajaran Nabi. Menunjukkan pentingnya dengar sendiri bukan nak terima sahaja kata-kata orang. Beliau Masuk Islam dan emaknya tak terima. Mogok lapar dan buang anaknya.

Ubaidah bin Jarrah bunuh ayahnya yang kafir dalam perang.

Zalim itu meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya. Lawan kepada adil. Ketaatan dan pengabdian hanya kepada Allah sepatutnya. Maka kalau tak, itu zalim.

Sunnah puasa 10 Muharam. Tak Sunnah meraikan. Ada yang buat berlawanan dengan Syiah. Itu pun tak sahih. Tak sesuai.

Allah dari makna ilah. Maka dalam nama Allah itu pun dah ada makna disembah.
Mana tahu? Sebab ada dalam syair Arab jahiliah.

Istirja’ adalah kata inna lillahi …
Byk amalan Nabi tak buat lagi.

Logically prove life after death. Scientific facts of the Quran has been proved. Logic of proof of Quran. Robbing. Is bad. But what is the logical answer. No one can prove logical and scientific reason that robbing is bad. So have to prove the existence of Allah. And Allah is never unjust as said in Quran. But in this world there’s so much injustice. So the justice will only in the hereafter. That’s why the belief of hereafter is important. Eg: hitler has killed so many men but you can only kill him one time. But in akhirah, Allah can kill him many many time.

Anas solat belakang Nabi dan tiga khalifah, mereka tidak pernah membaca bismillah dengan kuat dalam solat.

Meninggalkan benda haram lebih baik dari buat amalan sunat. Kerana ada hadis yang mengatakan kalau buat perkara wajib sahaja dah boleh masuk syurga. Tapi kena tidak buat perkara haram lah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s