We're just visitors

At the end of the game, the King and the Pawn goes into the same box

Sahih Bukhari Kitab Solat Sesi 106 Bab Seseorang Bersembahyang Dalam Keadaan Berhadapan Muka Dengan Lelaki Di Hadapannya January 14, 2014

Filed under: Hadith,Kitab Sembahyang — visitor74 @ 10:46 am

بَاب اسْتِقْبَالِ الرَّجُلِ صَاحِبَهُ أَوْ غَيْرَهُ فِي صَلاتِهِ وَهُوَ يُصَلِّي

Bab 75 Seseorang Bersembahyang Dalam Keadaan Berhadapan Muka Dengan Lelaki Di Hadapannya.

Tujuan Imam Bukhari membawa tajuk ini: Imam Bukhari bimbang kalau manusia keliru. Sebab sebelum ini dikatakan tidak boleh melintas di hadapan orang yang solat. Takut ada yang ingat kalau ada orang yang duduk di hadapan orang yang solat dengan tetap, pun termasuk dalam larangan itu. Ini penting kerana akan ada banyak keadaan dalam solat dimana akan ada orang yang di hadapan kita. Samada orang itu duduk atau pun berdiri. Contohnya dalam solat yang kita masbuk. Selepas imam memberi salam, dan kita berdiri, selalu terjadi, ada makmu yang duduk di hadapan kita – bagaimana dalam keadaan begitu?

Atau kalau imam akan pusing selepas solat, maka dia tentunya mengadap kepada kita. Imam Bukhari nak kata bahawa ianya tidak makruh jika tidak terganggu. Kerana ada khilaf ulama dalam hal ini. Maka Imam Bukhari mengambil pendirian, ianya tidak makruh jikalau orang yang solat itu ‘tidak terganggu’. Pahala kita tidak akan berkurang kalau disebabkan oleh perbuatan orang lain.

Kebanyakan ulama mazhab kata makruh kalau mengadap. Termasuk mazhab Syafaiyah. Sebab nampak macam sembah orang itu pula.

وَكَرِهَ عُثْمَانُ أَنْ يُسْتَقْبَلَ الرَّجُلُ وَهُوَ يُصَلِّي وَإِنَّمَا هَذَا إِذَا اشْتَغَلَ بِهِ فَأَمَّا إِذَا لَمْ يَشْتَغِلْ فَقَدْ قَالَ زَيْدُ بْنُ ثَابِتٍ مَا بَالَيْتُ إِنَّ الرَّجُلَ لا يَقْطَعُ صَلاةَ الرَّجُلِ
Uthman tidak suka seseorang bersembahyang dalam keadaan berhadapan muka dengan seseorang. Ini sekiranya dia terganggu dengannya. Adapun jika dia tidak terganggu, Zaid bin Tsabit pernah berkata: Aku tak kisah, aku tak peduli, kerana seseorang tidak memotong sembahyang seseorang yang lain.

Kalau kita lihat atsar Uthman, nampak macam makruh pula sebab Uthman tak suka. Tapi Zaid pula cakap tidak apa apa. Jadi kita boleh ambil maksud Uthman di sini, dia tidak suka jikalau terganggu.

Kenapa Imam Bukhari memasukkan dalam tajuk ini jika berhadapan dengan ‘lelaki’. Tapi dalam hadis yang dibawanya, ianya berkenaan Aisyah yang tidur di hadapannya. Bagaimana pula tajuk yang diletakkan, ianya adalah ‘lelaki’. Menarik tajuk yang digunakan oleh Imam Bukhari.

Tajuk boleh dipandang dari beberapa sudut. Ianya akan jadi sesuai kalau kita faham apakah sebabnya Imam Bukhari meletakkan begitu. Pertama, hukum lelaki dan perempuan adalah sama sahaja, kecuali kalau dikhususkan ianya adalah untuk perempuan atau untuk lelaki. Jadi dalam hadis itu, walaupun contoh yang diberikan mengadap perempuan (Aisyah), tapi ianya juga boleh terpakai jikalau mengadap lelaki kerana hukumnya sama sahaja. Asalkan dia tidak terganggu dalam solatnya. Maka, hukumnya sama sahaja. Hadis itu tidak hanya khusus untuk mengadap perempuan sahaja.

Keduanya, kalau mengadap perempuan pun tidak makruh, tambahan pula kalau mengadap lelaki. Kerana kalau lelaki mengadap lelaki, lagilah tidak mengganggu. Kerana kalau lelaki mengadap perempuan, ada kemungkinan fikirannya akan terganggu, tapi Nabi boleh sahaja solat mengadap Aisyah.

Ketiga, lelaki lebih terganggu jikalau ada perempuan di depannya. Tapi solat baginda tidak terjejas. Maka, kalau orang lain, tentulah tidak terganggu kalau yang di hadapannya adalah lelaki. Maka, hukum ini juga boleh dipakai untuk semua orang. Bukan hanya kepada Nabi sahaja. Ini kena kena pastikan bahawa ianya terpakai untuk semua orang. Kerana ada hukum yang khusus untuk Nabi sahaja. Contohnya, hanya Nabi sahaja yang dibenarkan kahwin lebih dari empat.

Tapi adakah jelas bahawa Aisyah mengadap baginda? Ada kemungkinan beliau membelakangi Nabi? Tapi, kalau kita lihat dalam perkataan Aisyah itu, beliau ada mengatakan bahawa beliau tidak suka mengadap baginda. Itu menunjukkan ada masanya Aisyah memang mengadap baginda dan beliau tidak suka.

Adakah dengan kata Aisyah yang dia tidak suka mengadap baginda dalam solat itu dikira sebagai ianya makruh? Ulama mengatakan ini adalah ijtihad Aisyah sahaja. Bukan kata-kata Nabi. Nabi tak pernah larang pun. Kalau ianya makruh, tentulah Nabi tidak akan buat atau Nabi akan tegur awal-awal lagi. Kerana Nabi tidak akan buat perkara makruh selalu. Nabi pun tak pesan kepada Aisyah apa-apa.

481 حَدَّثَنَا إِسْمَاعِيلُ بْنُ خَلِيلٍ حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ مُسْهِرٍ عَنِ الاعْمَشِ عَنْ مُسْلِمٍ يَعْنِي ابْنَ صُبَيْحٍ عَنْ مَسْرُوقٍ عَنْ عَائِشَةَ أَنَّهُ ذُكِرَ عِنْدَهَا مَا يَقْطَعُ الصَّلاةَ فَقَالُوا يَقْطَعُهَا الْكَلْبُ وَالْحِمَارُ وَالْمَرْأَةُ قَالَتْ لَقَدْ جَعَلْتُمُونَا كِلابًا لَقَدْ رَأَيْتُ النَّبِيَّ صلى الله عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُصَلِّي وَإِنِّي لَبَيْنَهُ وَبَيْنَ الْقِبْلَةِ وَأَنَا مُضْطَجِعَةٌ عَلَى السَّرِيرِ فَتَكُونُ لِيَ الْحَاجَةُ فَأَكْرَهُ أَنْ أَسْتَقْبِلَهُ فَأَنْسَلُّ انْسِلالا وَعَنِ الاعْمَشِ عَنْ إِبْرَاهِيمَ عَنِ الاسْوَدِ عَنْ عَائِشَةَ نَحْوَهُ *

481. Telah menceritakan kepada kami Isma’il bin Khalil telah menceritakan kepada kami ‘Ali bin Mushir dari Al A’masy dari Muslim – yakni Abu Shubaih – dari Masruq dari ‘Aisyah, bahawa pernah disebutkan di hadapan beliau tentang perkara-perkara yang dapat memotong salat. Kata mereka, ‘Yang dapat memotong salat diantaranya adalah anjing, himar dan wanita.’ Maka ‘Aisyah pun berkata, “Sungguh kalian telah menjadikan kami (kaum wanita) sebagaimana anjing-anjing. Padahal aku sendiri pernah melihat Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam melaksanakan salat, dalam keadaan aku berada di antara baginda dan kiblat. Aku berbaring di atas katil. Apabila aku ada hajat dan aku tidak senang menghadap baginda, maka aku menggelongsor (meloloskan diri melalui kaki katil).” Dan dari Al A’masy dari Ibrahim dari Al Aswad dari ‘Aisyah seperti ini.”

Lompat ke hadis yang seterusnya

Rujuk permulaan perbincangan tentang sutrah di sini

Lompat kepada permulaan kitab solat

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s