We're just visitors

At the end of the game, the King and the Pawn goes into the same box

Nota tentang Syiah November 26, 2013

Filed under: Ilmu — visitor74 @ 2:40 pm
Tags:

Syiah

Ada banyak jenis Syiah. Sampaikan 300 puak. Ada yang melampau, ada yang tidak.
Kemuncak kejayaan meraka adalah apabila mereka berjaya membunuh Saidina uthman. Seorang yang amat dikasihi oleh Nabi. Beliau banyak menyumbang kepada Islam. Nabi mengahwinkan dua anak baginda kepada beliau. Apabila mati anaknya iaitu isteri kedua uthman, baginda bersabda: Jikalau aku ada lagi anak perempuan, akan aku kahwinkan dengan uthman.

Jahatnya Syiah ini sampai pernah mereka mencuri Hajarul Aswad dan mereka letakkan di tempat yang hina, iaitu di tandas semasa mereka kuat. Apabila mereka lemah, barulah dikembalikan kepada orang Islam. Itu adalah Syiah Qarabithah.

Ada Syiah yang sederhana. Macam tafziliah. Yang benci sahabat adalah Rofidhah sampai kafirkan sahabat. Menuhankan Ali dan imam-imam mereka. Yang sederhana adalah Zaidiyah tapi telah diresapi.

Quran mereka kata tak benar.
Mempercayai bada’ iaitu Tuhan jahil. Selepas terjadi baru tahu.
Meraka kata hadis kita adalah rekaan sahabat.
Percaya raj’ah. Kebangkitan sebelum kiamat untuk menghukum beberapa golongan dari Imam Mahdi.
Percaya taqiyyah.
Mengamalkan mut’ah.

Abdullah saba’. Yahudi Yaman. Dia kata Ali ada sifat ketuhanan. Kata sahabat jahat. Berontak uthman. Kata Ali itu imam. Raj’ah. Pura Islam. Menafikan kewujudan dia. Ada dalam kitab Syiah. Ali sendiri perintah bunuh lari. Jaafar laknat dia. Takut di kaitkan dengan Yahudi.

12 imam. Allah lantik dari nas. Sahabat buang dari Quran. Wajib taat. Maksum.
Ali. 40 h
Hasan 50

Ibn saba’. Syirik. Nabi sebut pasal Rofidhah. Musyrik. Mengaku tuhan. Menghalalkan yg haram. Tahu perkara ghaib. Nama nama anak mereka nama yang syirik. Abdul hussain. Minta kepada Imam.

Pemahaman mereka mengatakan imam mempunyai sifat ketuhanan. Contoh nya mereka mengatakan bahawa Ali menjadi nakhoda bahtera Nabi Noh. Tidak hairan bagi mereka kerana kepada mereka para imam boleh pergi balik ke masa lalu. Mereka juga mengatakan bahawa Ali lah yang memberitahu di mana Nabi Yusuf semasa dia berada dalam telaga. Kalau tak, tak selamat. Dan Ali lah yang menyelamatkan Nabi Ibrahim semasa dia dilemparkan dalam api.

Nabi-Nabi dulu dihukum dan diuji kerana tak terima imam 12. Pada mereka, Nabi Adam bukan dikeluarkan dari syurga memakan pohon larangan tapi sebab dengki dengan Imam 12. Iaitu selepas Allah menjadikan roh Imam 12, roh-roh itu berlegar mengelilingi Arash. Apabila Nabi Adam nampak, dia dengki. Dia tanya kenapa dia tidak dijadikan begitu kerana dia pun nak jadi macam tu juga.
Nabi Ayyub kena penyakit kulit kerana tidak menerima Imam 12. Nabi yunus kena masuk dalam perut ikan kerana tak terima Imam 12.

Imam 12 tu maksum. Malah lebih lagi. Kerana meraka mengatakan bahawa imam imam mereka itu terselamat dari melakukan kesilapan dan lupa. Maknanya, itu lebih tinggi lagi dari para Nabi. Sebab Nabi sendiri pernah lupa. Dalam solat dan sebagainya. Bukan Nabi Muhammad sahaja. Tapi Nabi Adam sendiri pun. Itu ada dalam Quran kalau mereka tak mahu terima hadis. Kerana kalau kita berikan hadis yang mengatakan Nabi ada sifat lupa, mereka kata itu adalah rekaan pihak Sunnah kerana hendak merendahkan martabat Nabi.

Mereka menggunakan ayat yang mengatakan Allah melantik Nabi Ibrahim sebagai Imam kepada manusia. Mereka kata begitu tingginya taraf Imam itu, sampaikan Nabi Ibrahim hanya dapat capai setelah dia melalui beberapa ujian. Tapi Imam mereka tidak perlu. Terus jadi imam.

Kafirkan sahabat.

Sesat asalnya Islam.

Taqiyah. Dusta. Kata kita pun taqiyah juga. Tapi bukan ada apa yang menyebabkan kita

Syiah memang kuat menyampaikan dakwah mereka. Budget untuk menyebarkan agama mereka sama banyak dengan belanja untuk ketenteraan meraka. Ke merata dunia. Lumayan kalau mereka dalam jalan dakwah Syiah itu. Banyak cara mereka jalankan untuk mendakwah. Dan banyak terpengaruh kerana mereka menggunakan taqiyyah. Mereka akan gunakan apa sahaja yang boleh dipakai.

Sebab syaitan lah yang menghiaskan bagi cantik Syiah itu. Dan kerana kita tidak ada ilmu tentang ASWJ sendiri. Kita sendiri tak nampak kelebihan ASWJ. Tidak ambil berat bahaya kepada masyarakat. Tidak seperti kerajaan jaga berkenaan ubat.

Nabi tak beri makan dengan mereka. Kerana jenis sesat ini akan meletakkan sesuatu dalam makanan. Kotoran semasa setubuh dimasukkan dalam makanan.

Nabi pernah kata bahawa akan timbul dari isfahan 70k Yahudi yang pakai jubah lain dari orang Islam.

Mereka ada kemudahan. Berzina dan bab sembahyang yang senang. Maka sebab itu ramai yang ikut.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s