We're just visitors

At the end of the game, the King and the Pawn goes into the same box

Sahih Bukhari Kitab Tauhid Bab Tentang Kehendak Dan Kemahuan, February 13, 2013

بَاب فِي الْمَشِيئَةِ وَالْإِرَادَةِ { وَمَا تَشَاءُونَ إِلَّا أَنْ يَشَاءَ اللَّهُ }

Bab Tentang Kehendak Dan Kemahuan, Firman Allah Taala {Dan Tiadalah Kamu Berkemahuan (Melakukan Sesuatu Perkara) Melainkan Dengan Cara Yang Dikehendaki Allah}

– Hadis kali ini adalah tentang kehendak dan kemahuan Allah. Allah mempunyai Kehendak dan Kemahuan. Dalam pemahaman ahli Sunnah, dua-dua perkara itu adalah yang sama sahaja. Segala apa yang ada di alam ini menunjukkan adanya kemahuan Allah. Allah yang mahukan sebegitu. Ini juga boleh digunakan untuk menunjukan kewujudan Allah. Kerana kalau tidak ada sesiapa yang mahukan alam ini bentuknya sebegini, siapakah lagi? Contohnya kalau rumah kita, tentulah ada yang menginginkan kedudukannya begitu dan begini. Begitu juga Allah, Dialah yang berkehendak supaya bumi ini bentuk begini, bulan letaknya di sana, matahari disitu dan sebagainya.

Kemahuan itu dalam bahasa arab adalah ‘Iradah’. Iradah Allah adalah sempurna kalau dibandingkan dengan manusia. Kerana kalau kemahuan manusia, tidak sentiasa dapat dipenuhi. Padahal kemahuan kita lebih banyak dari binatang. Maknanya, banyak jugalah kemahuan kita. Tapi banyak yang tak tercapai. Kerana kalau kita mahu tapi Allah tidak mahu, ianya tidak akan terjadi. Maknanya, kemahuan kita kalau sama dengan kemahuan Allah sahaja akan tercapai.

Lagi satu, memang banyak kemahuan kita kalau dibandingkan dgn binatang dan tumbuhan, tapi itu tidak sebanyak kemahuan Allah. Kemahuan Allah adalah sempurna. Kerana ilmu Allah sempurna. Maha Luas ilmu Allah. Kita mahukan apa yang tercapai dalam fikiran dan ilmu sahaja. Dan ilmu kita itu adalah amat terhad. Contohnya, kita hanya mahu apa yang kita tahu sahaja. Kalau kita mahukan kereta, kita hanya mahukan apa yang tercapai dalam fikiran kita sahaja. Padahal, kalau di masa hadapan nanti, akan ada banyak jenis lagi kereta yang kita pun tidak tahu bentuknya.

Sebenarnya kemahuan kita itu adalah kemahuan Allah jua. Itulah yang Allah firmankan dalam ayat diatas. وَمَا تَشَاءُونَ إِلَّا أَنْ يَشَاءَ اللَّهُ. Allah yang mendorong kita mahukan sesuatu itu. Tapi kini timbul soalan. Kalau kita mahu lakukan maksiat, adakah Allah yg mendorong kita? Insyaallah soalan ini akan dibincangkan diwaktu lain. Ianya perlu dijelaskan. Kalau tidak, akan menimbulkan salah faham pula.

وَقَوْلِ اللَّهِ تَعَالَى { تُؤْتِي الْمُلْكَ مَنْ تَشَاءُ } { وَلَا تَقُولَنَّ لِشَيْءٍ إِنِّي فَاعِلٌ ذَلِكَ غَدًا إِلَّا أَنْ يَشَاءَ اللَّهُ } { إِنَّكَ لَا تَهْدِي مَنْ أَحْبَبْتَ وَلَكِنَّ اللَّهَ يَهْدِي مَنْ يَشَاءُ } قَالَ سَعِيدُ بْنُ الْمُسَيَّبِ عَنْ أَبِيهِ نَزَلَتْ فِي أَبِي طَالِبٍ { يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمْ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمْ الْعُسْرَ }

Engkau (Allah) memberikan kerajaan kepada sesiapa yang Engkau mahu Dan tidaklah mengkehendaki kecuali apa yang dikehendaki Allah Dan jangan sekali-kali kamu katakan untuk sesuatu, sesungguhnya aku akan melakukan esok, melainkan jika dikehendaki Allah. Sesunguhya engkau tidak dapat memberi petunjuk kepada orang yang engkau kasihi, tapi Allah jua yang dapat memberi petunjuk kepada sesiapa yang Dia mahu. Berkata Said Musayyab diambil dari ayahnya: ayat ini turun berkenaan dengan Abi Talib. Allah mengkehendaki kemudahan untuk kamu. Dia tidak mahu kepayahan kepadamu.

– Ayat-ayat diatas adalah dalil menunjukkan Allah ada kemahuan. Ikut suka Dia nak buat apa. Kita sebagai hamba hanya dapat menerima sahaja. Nabi Muhammad berkehendak supaya hidayah diberikan kepada Abu Talib tapi hanya Allah yang berhak memberikan hidayah kepada sesiapa yang Dia kehendaki. Bukan urusan kita. Kehendak manusia, walaupun Nabi sendiri tidak semestinya akan dapat.

6910 – حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْوَارِثِ عَنْ عَبْدِ الْعَزِيزِ عَنْ أَنَسٍ قَالَ :قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا دَعَوْتُمْ اللَّهَ فَاعْزِمُوا فِي الدُّعَاءِ وَلَا يَقُولَنَّ أَحَدُكُمْ إِنْ شِئْتَ فَأَعْطِنِي فَإِنَّ اللَّهَ لَا مُسْتَكْرِهَ لَهُ

6910. Telah menceritakan kepada kami Musaddad telah menceritakan kepada kami ‘Abdul Warits dari ‘Abdul ‘Aziz dari Anas berkata, “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Jika kalian berdoa kepada Allah, kamu hendaklah bersungguh-sungguh dalam berdoa dan jangan sekali-kali di antara kalian berkata ‘Jika Engkau berkehendak maka berilah aku’, sebab Allah sama sekali tidak ada sesiapapun yang memaksanya.”

– Nabi melarang kita berdoa seperti diatas. Kerana kalau kita cakap macam tu, seperti menunjukkan bahawa ada doa yang Allah tunaikan walaupun Dia tidak mahu. Padahal bukan begitu. Semua yang Allah makbulkan adalah kerana Dia pun berkehendak begitu. Dan kalau berdoa sebegitu, seperti kita memaksa Allah dan kita tidak boleh memaksa Allah. Allah hanya memberi apa yang Dia kehendaki sahaja.

6911 – حَدَّثَنَا أَبُو الْيَمَانِ أَخْبَرَنَا شُعَيْبٌ عَنْ الزُّهْرِيِّ ح و حَدَّثَنَا إِسْمَاعِيلُ حَدَّثَنِي أَخِي عَبْدُ الْحَمِيدِ عَنْ سُلَيْمَانَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي عَتِيقٍ عَنْ ابْنِ شِهَابٍ عَنْ عَلِيِّ بْنِ حُسَيْنٍ أَنَّ حُسَيْنَ بْنَ عَلِيٍّ عَلَيْهِمَا السَّلَام أَخْبَرَهُ أَنَّ عَلِيَّ بْنَ أَبِي طَالِبٍ أَخْبَرَهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ طَرَقَهُ وَفَاطِمَةَ بِنْتَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَيْلَةً فَقَالَ لَهُمْ أَلَا تُصَلُّونَ قَالَ عَلِيٌّ فَقُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنَّمَا أَنْفُسُنَا بِيَدِ اللَّهِ فَإِذَا شَاءَ أَنْ يَبْعَثَنَا بَعَثَنَا فَانْصَرَفَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ حِينَ قُلْتُ ذَلِكَ وَلَمْ يَرْجِعْ إِلَيَّ شَيْئًا ثُمَّ سَمِعْتُهُ وَهُوَ مُدْبِرٌ يَضْرِبُ فَخِذَهُ وَيَقُولُ { وَكَانَ الْإِنْسَانُ أَكْثَرَ شَيْءٍ جَدَلًا }

6911. Telah menceritakan kepada kami Abul Yaman Telah mengabarkan kepada kami Syu’aib dari Azzuhri. (dalam jalur lain disebutkan) telah menceritakan kepada kami Ismail telah menceritakan kepadaku saudaraku Abdul Hamid dari Sulaiman dari Muhammad bin ‘Atiq dari Ibn Syihab dari Ali bin Husain, bahwa Husain bin Ali ‘alaihimassalam mengabarkan kepadanya, bahwa Ali bin Abu Thalib mengabarkan kepadanya, bahwa Rasulullah Shallallahu’alihiwasallam pernah mendatangi Ali dan Fatimah di malam hari, lantas beliau berkata: “Tidakkah kalian mahu mendirikan shalat?” Namun Ali menjawab, “Wahai Rasulullah, sesungguhnya nyawa kita berada di tangan Allah, jika Dia berkenan, maka Dia akan membangunkan kita.” Rasulullah Shallhu’laihiwasallam terus pergi apabila aku menjawab yang demikian dan baginda tidak menjawap apa-apa kepadaku, kemudian aku mendengar ketika beliau berbalik ke belakang beliau bersabda sambil menepuk pahanya, sambil membaca ayat ini: “Sungguh manusia itu adalah makhluk yang suka sekali membantah!”

– Dari segi ilmu, memang apa yang dikatakan oleh Ali itu adalah benar. Sebab memang dia nak bangun tapi Allah tidak bangunkan dia. Maknanya, kalau Allah berkehendak, Dia akan membangunkan kita. Cuma Nabi tidak berkenan dengan alasan begitu.

6912 – حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ سِنَانٍ حَدَّثَنَا فُلَيْحٌ حَدَّثَنَا هِلَالُ بْنُ عَلِيٍّ عَنْ عَطَاءِ بْنِ يَسَارٍ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَثَلُ الْمُؤْمِنِ كَمَثَلِ خَامَةِ الزَّرْعِ يَفِيءُ وَرَقُهُ مِنْ حَيْثُ أَتَتْهَا الرِّيحُ تُكَفِّئُهَا فَإِذَا سَكَنَتْ اعْتَدَلَتْ وَكَذَلِكَ الْمُؤْمِنُ يُكَفَّأُ بِالْبَلَاءِ وَمَثَلُ الْكَافِرِ كَمَثَلِ الْأَرْزَةِ صَمَّاءَ مُعْتَدِلَةً حَتَّى يَقْصِمَهَا اللَّهُ إِذَا شَاءَ

6912. Telah menceritakan kepada kami Muhammad bin Sinan telah menceritakan kepada kami Fulaih telah menceritakan kepada kami Hilal bin Ali dari ‘Atha’ bin Yasar dari Abu Hurairah radliyallahu’anhu, bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Perumpamaan orang mukmin adalah bagai pokok yang daunnya condong ke sana-sini apabila terkena angin, namun jika angin telah tenang, pokok itu kembali lurus. Demikian pula seorang mukmin, ia boleh condong ke sana-sini kerana ujian (tetapi tidak patah). Sebaliknya perumpamaan orang kafir bagaikan pohon yang lurus dan keras, sehingga Allah mematahkannya apabila Dia mengkehendakinya.”

– Yang Imam Bukhari nak bawa dalam hadis di atas adalah ayat dihujung itu. Iaitu, jika Allah berkehendak, Allah akan mematahkan orang kafir.

Hadis ini menunjukkan bahawa sebagai seorang Islam, tidak boleh berputus asa dengan ujian yang Allah berikan.

6913 – حَدَّثَنَا الْحَكَمُ بْنُ نَافِعٍ أَخْبَرَنَا شُعَيْبٌ عَنْ الزُّهْرِيِّ أَخْبَرَنِي سَالِمُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ أَنَّ عَبْدَ اللَّهِ بْنَ عُمَرَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا قَالَ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَهُوَ قَائِمٌ عَلَى الْمِنْبَرِ يَقُولَ إِنَّمَا بَقَاؤُكُمْ فِيمَا سَلَفَ قَبْلَكُمْ مِنْ الْأُمَمِ كَمَا بَيْنَ صَلَاةِ الْعَصْرِ إِلَى غُرُوبِ الشَّمْسِ أُعْطِيَ أَهْلُ التَّوْرَاةِ التَّوْرَاةَ فَعَمِلُوا بِهَا حَتَّى انْتَصَفَ النَّهَارُ ثُمَّ عَجَزُوا فَأُعْطُوا قِيرَاطًا قِيرَاطًا ثُمَّ أُعْطِيَ أَهْلُ الْإِنْجِيلِ الْإِنْجِيلَ فَعَمِلُوا بِهِ حَتَّى صَلَاةِ الْعَصْرِ ثُمَّ عَجَزُوا فَأُعْطُوا قِيرَاطًا قِيرَاطًا ثُمَّ أُعْطِيتُمْ الْقُرْآنَ فَعَمِلْتُمْ بِهِ حَتَّى غُرُوبِ الشَّمْسِ فَأُعْطِيتُمْ قِيرَاطَيْنِ قِيرَاطَيْنِ قَالَ أَهْلُ التَّوْرَاةِ رَبَّنَا هَؤُلَاءِ أَقَلُّ عَمَلًا وَأَكْثَرُ أَجْرًا قَالَ هَلْ ظَلَمْتُكُمْ مِنْ أَجْرِكُمْ مِنْ شَيْءٍ قَالُوا لَا فَقَالَ فَذَلِكَ فَضْلِي أُوتِيهِ مَنْ أَشَاءُ

6913. Telah menceritakan kepada kami Al Hakam bin Nafi’ Telah mengabarkan kepada kami Syu’aib dari Azzuhri telah mengabarkan kepadaku Salim bin Abdullah, bahwa Abdullah bin Umar berkata, “Aku mendengar Rasulullah Shalllhu’alaihiwasallam di atas minbar berkata: “Sesungguhnya masa kalian dibandingkan umat-umat sebelum kalian adalah bagaikan antara salat ashar hingga matahari terbenam. Ahli taurat diberi Taurat, lantas mereka mengamalkannya hingga pertengahan siang, kemudian mereka penat sehingga mereka diberi satu-satu qirath. Kemudian ahlu Injil diberi Injil dan mengamalkannya hingga salat ashar, kemudian mereka penat melaksanakannya, dan mereka diberi satu-satu qirath. Kemudian kalian diberi al Quran, lantas kalian mengamalkannya hingga matahari terbenam, akhirnya kalian diberi dua-dua qirath. Ahli Taurat dan Injil berkata: ‘Bagaimana ini, mereka (umat Islam) kurang lagi amalannya daripada kami, namun pahalanya lebih banyak? ‘ Maka Allah menjawab, ‘apakah aku menzhalimi (mengurangi) apa-apa terhadap ganjaran kalian? ‘ Mereka menjawab, ‘Engkau tidak menzhalimi! ‘ Maka Allah berkata, ‘Itulah kelebihan kurniaan-Ku yang Aku berikan kepada siapa saja yang Aku kehendaki’.”

– Orang Yahudi dan Nasrani akan mengomel bahawa kita sebagai orang Islam akan mendapat lebih dari apa yang mereka dapat. Padahal, amalan yang mereka buat lagi banyak dari apa yang kita buat. Tapi Allah akan berkata bahawa itu adalah kehendakNya. Terpulang kepada Allah untuk memberikan seberapa banyak ganjaran kepada hambaNya. Dan apa yang Allah berikan kepada umat Islam bukanlah mengurangkan apa yang patut diberikan kepada mereka. Bukannya ambil bahagian mereka pun.

6914 – حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ الْمُسْنَدِيُّ حَدَّثَنَا هِشَامٌ أَخْبَرَنَا مَعْمَرٌ عَنْ الزُّهْرِيِّ عَنْ أَبِي إِدْرِيسَ عَنْ عُبَادَةَ بْنِ الصَّامِتِ قَالَ بَايَعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي رَهْطٍ فَقَالَ أُبَايِعُكُمْ عَلَى أَنْ لَا تُشْرِكُوا بِاللَّهِ شَيْئًا وَلَا تَسْرِقُوا وَلَا تَزْنُوا وَلَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَكُمْ وَلَا تَأْتُوا بِبُهْتَانٍ تَفْتَرُونَهُ بَيْنَ أَيْدِيكُمْ وَأَرْجُلِكُمْ وَلَا تَعْصُونِي فِي مَعْرُوفٍ فَمَنْ وَفَى مِنْكُمْ فَأَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ وَمَنْ أَصَابَ مِنْ ذَلِكَ شَيْئًا فَأُخِذَ بِهِ فِي الدُّنْيَا فَهُوَ لَهُ كَفَّارَةٌ وَطَهُورٌ وَمَنْ سَتَرَهُ اللَّهُ فَذَلِكَ إِلَى اللَّهِ إِنْ شَاءَ عَذَّبَهُ وَإِنْ شَاءَ غَفَرَ لَهُ

6914. Telah menceritakan kepada kami Abdullah almusnadi telah menceritakan kepada kami Hisyam Telah mengabarkan kepada kami Ma’mar dari Azzuhri dari Abu Idris dari ‘Ubadah bin shamit berkata, “Aku berbaiat kepada Rasulullah shallallahu’alaihiwasallam bersama serombongan orang. Lantas Nabi bersabda: “Saya membaiat kalian agar kalian tidak menyekutukan Allah dengan sesuatu apapun, tidak mencuri, tidak berzina, tidak membunuh anak-anak kalian, dan tidak mengada-adakan kebohongan yang kalian ada-adakan secara nyata, dan tidak mendurhakaiku dalam perkara ma’ruf. Maka barangsiapa diantara kalian memenuhi baiatnya, ganjarannya dijamin Allah. Barangsiapa melanggar janjinya, Allah menghukumnya di dunia, maka yang demikian sebagai kaffarat dosanya. Dan barangsiapa yang Allah menutupinya (membiarkannya), maka yang demikian terserah Allah, jika berkehendak, Dia akan menyiksanya, dan jika berkehendak Dia akan mengampuninya.”

– Kalau Allah mahu, Allah akan mengampuni dosa hambaNya.

6915 – حَدَّثَنَا مُعَلَّى بْنُ أَسَدٍ حَدَّثَنَا وُهَيْبٌ عَنْ أَيُّوبَ عَنْ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ نَبِيَّ اللَّهِ سُلَيْمَانَ عَلَيْهِ السَّلَام كَانَ لَهُ سِتُّونَ امْرَأَةً فَقَالَ لَأَطُوفَنَّ اللَّيْلَةَ عَلَى نِسَائِي فَلْتَحْمِلْنَ كُلُّ امْرَأَةٍ وَلْتَلِدْنَ فَارِسًا يُقَاتِلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَطَافَ عَلَى نِسَائِهِ فَمَا وَلَدَتْ مِنْهُنَّ إِلَّا امْرَأَةٌ وَلَدَتْ شِقَّ غُلَامٍ قَالَ نَبِيُّ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَوْ كَانَ سُلَيْمَانُ اسْتَثْنَى لَحَمَلَتْ كُلُّ امْرَأَةٍ مِنْهُنَّ فَوَلَدَتْ فَارِسًا يُقَاتِلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ

6915. Telah menceritakan kepada kami Mu’alla bin Asad Telah menceritakan kepada kami Wuhaib dari Ayyub dari Muhammad dari Abu Hurairah, bahwa Nabiyullah Sulaiman ‘alaihissalam mempunyai enam puluh isteri dan satu kali dia berkata, “Sungguh, malam ini aku pasti akan menggilir isteri-isteriku sehingga masing-masing isteriku hamil dan melahirkan seorang penunggang kuda untuk berperang fi sabilillah.’ Lantas Sulaiman menggilir isteri-isterinya, namun sama sekali tidak ada yang hamil selain satu orang isteri yang melahirkan separuh orang (tidak sempurna). Maka Nabi Shallallahu’alaihi wasallam bersabda: “Kalaulah Sulaiman mengucapkan ‘insya allah’, niscaya setiap isterinya akan hamil dan melahirkan seorang pahlawan yang pandai berkuda untuk untuk berperang fi sabilillah.”

– Kesilapan Nabi Sulaiman adalah baginda tidak menyebut Insyaallah. Kerana, bukanlah kalau dia berkehendak sahaja, dia akan dapat. Walaupun niat dia adalah untuk kebaikan. Kena pulangkan balik kepada Allah. Hanya kalau Allah berkehendak, baru akan terjadi.

6916 – حَدَّثَنَا مُحَمَّدٌ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْوَهَّابِ الثَّقَفِيُّ حَدَّثَنَا خَالِدٌ الْحَذَّاءُ عَنْ عِكْرِمَةَ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ دَخَلَ عَلَى أَعْرَابِيٍّ يَعُودُهُ فَقَالَ لَا بَأْسَ عَلَيْكَ طَهُورٌ إِنْ شَاءَ اللَّهُ قَالَ قَالَ الْأَعْرَابِيُّ طَهُورٌ بَلْ هِيَ حُمَّى تَفُورُ عَلَى شَيْخٍ كَبِيرٍ تُزِيرُهُ الْقُبُورَ قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَنَعَمْ إِذًا

6916. Telah menceritakan kepada kami Muhammad telah menceritakan kepada kami ‘Abdul Wahhab Ats Tsaqafi telah menceritakan kepada kami Khalid Al Hadzdza’ dari ‘Ikrimah dari Ibn Abbas radliyallahu’anhuma, bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam pernah menjenguk seorang arab Badwi yang sedang sakit. Beliau katakan: “Tidak apa-apa kamu, insya Allah akan menyucikan engkau.” Lantas si arab Badwi menjawab, “Menyucikan? Bahkan itu adalah demam yang menggelegak atas orang yang sudah tua yang menghantarkannya kepada kuburan.” Maka Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam berkata: “iyalah, kalau begitu.”

– Menunjukkan semuanya terpulang kepada Allah.

6917 – حَدَّثَنَا ابْنُ سَلَامٍ أَخْبَرَنَا هُشَيْمٌ عَنْ حُصَيْنٍ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِي قَتَادَةَ عَنْ أَبِيهِ حِينَ نَامُوا عَنْ الصَّلَاةِ قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنَّ اللَّهَ قَبَضَ أَرْوَاحَكُمْ حِينَ شَاءَ وَرَدَّهَا حِينَ شَاءَ فَقَضَوْا حَوَائِجَهُمْ وَتَوَضَّئُوا إِلَى أَنْ طَلَعَتْ الشَّمْسُ وَابْيَضَّتْ فَقَامَ فَصَلَّى

6917. Telah menceritakan kepada kami Ibn Salam Telah mengabarkan kepada kami Husyaim dari Hushain dari Abdullah bin Abu Qatadah dari ayahnya, bahwa ketika para sahabat ketiduran sampai tertinggal waktu salat, Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Sesungguhnya Allah telah mengambil roh-roh kalian sekehendak-Nya, dan Dia mengembalikannya sekehendak-Nya.” Para sahabat kemudian menyempurnakan hajat masing-masing, dan kemudian berwudu hingga matahari terbit dan cerah, pada ketika barulah baginda berdiri dan shalat.”

– Ikut Allah samada Dia nak mengembalikan roh-roh manusia yang diambilnya semasa tidur. Kalau Dia tak pulangkan itulah yang menyebabkan mereka tidak terbangun tidur itu.

6918 – حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ قَزَعَةَ حَدَّثَنَا إِبْرَاهِيمُ عَنْ ابْنِ شِهَابٍ عَنْ أَبِي سَلَمَةَ وَالْأَعْرَجِ ح و حَدَّثَنَا إِسْمَاعِيلُ حَدَّثَنِي أَخِي عَنْ سُلَيْمَانَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي عَتِيقٍ عَنْ ابْنِ شِهَابٍ عَنْ أَبِي سَلَمَةَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ وَسَعِيدِ بْنِ الْمُسَيَّبِ أَنَّ أَبَا هُرَيْرَةَ قَالَ اسْتَبَّ رَجُلٌ مِنْ الْمُسْلِمِينَ وَرَجُلٌ مِنْ الْيَهُودِ فَقَالَ الْمُسْلِمُ وَالَّذِي اصْطَفَى مُحَمَّدًا عَلَى الْعَالَمِينَ فِي قَسَمٍ يُقْسِمُ بِهِ فَقَالَ الْيَهُودِيُّ وَالَّذِي اصْطَفَى مُوسَى عَلَى الْعَالَمِينَ فَرَفَعَ الْمُسْلِمُ يَدَهُ عِنْدَ ذَلِكَ فَلَطَمَ الْيَهُودِيَّ فَذَهَبَ الْيَهُودِيُّ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَأَخْبَرَهُ بِالَّذِي كَانَ مِنْ أَمْرِهِ وَأَمْرِ الْمُسْلِمِ فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا تُخَيِّرُونِي عَلَى مُوسَى فَإِنَّ النَّاسَ يَصْعَقُونَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَأَكُونُ أَوَّلَ مَنْ يُفِيقُ فَإِذَا مُوسَى بَاطِشٌ بِجَانِبِ الْعَرْشِ فَلَا أَدْرِي أَكَانَ فِيمَنْ صَعِقَ فَأَفَاقَ قَبْلِي أَوْ كَانَ مِمَّنْ اسْتَثْنَى اللَّهُ

6918. Telah menceritakan kepada kami Yahya bin Qaza’ah telah menceritakan kepada kami Ibrahim dari Ibn Syihab dari Abu Salamah dan Al a’raj. (dalam jalur lain disebutkan) telah menceritakan kepada kami Ismail telah menceritakan kepadaku Saudaraku dari Sulaiman dari Muhammad bin Abu ‘Atiq dari Ibn Syihab dari Abu Salmah bin Abdurrahman dan Sa’id bin Musayyab bahwa Abu Hurairah berkata, “Seorang laki-laki muslimin dan seorang laki-laki Yahudi saling memaki (mencela). Si Muslim berkata, ‘Demi Tuhan yang telah melebihkan Muhammad di atas sekelian alam dalam sumpah yang ia gunakan. Sedang si Yahudi berkata, ‘Demi Tuhan yang telah memiliah Musa melebihi sekelian alam. Lantas si muslim mengangkat tangannya pada Yahudi itu berkata begitu dan menempeleng si Yahudi. Maka si Yahudi melaporkan kepada Rasulullah Shallalahu’alaihiwasallam dan menceritakan apa yang terjadi antara dirinya dan si Muslim, maka Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam pun bersabda: “Janganlah kalian mengistimewakanku di atas Musa, sebab manusia di hari kiamat nanti akan pengsan dan akulah manusia pertama-tama yang akan sedar. Apabila aku sedar, aku dapati Musa telah sedang teguh berdiri di satu penjuru’arsy, aku tidak tahu apakah dia termasuk yang orang-orang yang pengsan juga dan sedar sebelumku ataukah dia diantara manusia yang Allah kecualikan (tidak pingsan).”

– Mungkin Nabi Musa adalah antara orang yang Allah tidak pengsan kan di hari kiamat nanti. Ini merujuk kepada ayat dalam surah zumar:68
وَنُفِخَ فِي الصُّورِ فَصَعِقَ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَمَن فِي الْأَرْضِ إِلَّا مَن شَاءَ اللَّهُ ثُمَّ نُفِخَ فِيهِ أُخْرَىٰ فَإِذَا هُمْ قِيَامٌ يَنظُرُونَ

Dan sudah tentu akan ditiup sangkakala, maka pada waktu itu matilah makhluk-makhluk yang ada di langit dan yang ada di bumi, kecuali sesiapa yang dikehendaki Allah (terkemudian matinya); kemudian ditiup sangkakala sekali lagi, maka dengan serta merta mereka bangun berdiri menunggu (kesudahan masing-masing).

Menunjukkan ada makhluk yg Allah tidak pengsan kan dihari akhirat nanti. Terpulang kepada Allah samada Dia nak mematikan semua makhluk, atau ada yang Dia tidak matikan.

6919 – حَدَّثَنَا إِسْحَاقُ بْنُ أَبِي عِيسَى أَخْبَرَنَا يَزِيدُ بْنُ هَارُونَ أَخْبَرَنَا شُعْبَةُ عَنْ قَتَادَةَ عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ :قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْمَدِينَةُ يَأْتِيهَا الدَّجَّالُ فَيَجِدُ الْمَلَائِكَةَ يَحْرُسُونَهَا فَلَا يَقْرَبُهَا الدَّجَّالُ وَلَا الطَّاعُونُ إِنْ شَاءَ اللَّهُ

6919. Telah menceritakan kepada kami Ishaq bin Abu ‘Isa telah mengabarkan kepada kami Yazid bin Harun telah mengabarkan kepada kami Syu’bah dari Qatadah dari Anas bin Malik radliyallahu’anhu berkata, “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Madinah ini akan didatangi oleh Dajjal tetapi ia akan mendapati kota tersebut dijaga oleh para malaikat, sehingga Dajjal tidak dapat mendekatinya, dan tidak juga penyakit tha’un, insya allah.”

6920 – حَدَّثَنَا أَبُو الْيَمَانِ أَخْبَرَنَا شُعَيْبٌ عَنْ الزُّهْرِيِّ حَدَّثَنِي أَبُو سَلَمَةَ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ أَنَّ أَبَا هُرَيْرَةَ قَالَ :قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لِكُلِّ نَبِيٍّ دَعْوَةٌ فَأُرِيدُ إِنْ شَاءَ اللَّهُ أَنْ أَخْتَبِيَ دَعْوَتِي شَفَاعَةً لِأُمَّتِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ

6920. Telah menceritakan kepada kami Abul Yaman telah mengabarkan kepada kami Syu’aib dari Azzuhri telah menceritakan kepadaku Abu Salamah bin Abdurrahman, bahwa Abu Hurairah berkata, “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Setiap Nabi mempunyai doa, dan aku insya Allah terus akan menyimpan doaku untuk memberi syafaat kepada umatku di hari kiamat nanti.”

6921 – حَدَّثَنَا يَسَرَةُ بْنُ صَفْوَانَ بْنِ جَمِيلٍ اللَّخْمِيُّ حَدَّثَنَا إِبْرَاهِيمُ بْنُ سَعْدٍ عَنْ الزُّهْرِيِّ عَنْ سَعِيدِ بْنِ الْمُسَيَّبِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بَيْنَا أَنَا نَائِمٌ رَأَيْتُنِي عَلَى قَلِيبٍ فَنَزَعْتُ مَا شَاءَ اللَّهُ أَنْ أَنْزِعَ ثُمَّ أَخَذَهَا ابْنُ أَبِي قُحَافَةَ فَنَزَعَ ذَنُوبًا أَوْ ذَنُوبَيْنِ وَفِي نَزْعِهِ ضَعْفٌ وَاللَّهُ يَغْفِرُ لَهُ ثُمَّ أَخَذَهَا عُمَرُ فَاسْتَحَالَتْ غَرْبًا فَلَمْ أَرَ عَبْقَرِيًّا مِنْ النَّاسِ يَفْرِي فَرِيَّهُ حَتَّى ضَرَبَ النَّاسُ حَوْلَهُ بِعَطَنٍ

6921. Telah menceritakan kepada kami Yasarah bin Shafwan bin Jamil Al Lakhmi telah menceritakan kepada kami Ibrahim bin Sa’d dari Azzuhri dari Sa’id bin Musayyab dari Abu Hurairah berkata, “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Ketika aku sedang tidur, aku bermimpi aku dekat satu telaga, aku pun mahu mengeluarkan air sekehendak Allah aku mengeluarnya, kemudian Ibnu Abi Quhafah (Abu Bakr) mengambil timba itu dan dia pun mengeluarkan satu atau dua timba, dalam cebokannya itu terlihat ada kelemahan, mudah-mudahan Allah mengampuninya, kemudian ‘Umar mengambil timba itu dan tiba-tiba timba itu menjadi besar, tidaklah pernah aku melihat seseorang yang perkasa di antara manusia yang dapat mengeluarkan air sehingga manusia sekitarnya meletakkan unta-untanya.”

6922 – حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ الْعَلَاءِ حَدَّثَنَا أَبُو أُسَامَةَ عَنْ بُرَيْدٍ عَنْ أَبِي بُرْدَةَ عَنْ أَبِي مُوسَى قَالَ كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا أَتَاهُ السَّائِلُ وَرُبَّمَا قَالَ جَاءَهُ السَّائِلُ أَوْ صَاحِبُ الْحَاجَةِ قَالَ اشْفَعُوا فَلْتُؤْجَرُوا وَيَقْضِي اللَّهُ عَلَى لِسَانِ رَسُولِهِ مَا شَاءَ

6922. Telah menceritakan kepada kami Muhammad bin Al’ Ala’ telah menceritakan kepada kami Abu Usamah dari Buraid dari Abu Burdah dari Abu Musa berkata, Pernah Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam didatangi seorang peminta-minta -atau sepertinya ia berkata ‘ditemui (bukan didatangi) seorang peminta-minta’, atau orang yang ada hajat-, maka baginda berkata: “Berilah pertolongan niscaya kalian dapat pahala, dan Allah menyempunakan atas lidah rasul-Nya sekehendaknya.”

6923 – حَدَّثَنَا يَحْيَى حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّزَّاقِ عَنْ مَعْمَرٍ عَنْ هَمَّامٍ سَمِعَ أَبَا هُرَيْرَةَ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَا يَقُلْ أَحَدُكُمْ اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي إِنْ شِئْتَ ارْحَمْنِي إِنْ شِئْتَ ارْزُقْنِي إِنْ شِئْتَ وَليَعْزِمْ مَسْأَلَتَهُ إِنَّهُ يَفْعَلُ مَا يَشَاءُ لَا مُكْرِهُ لَهُ

6923. Telah menceritakan kepada kami Yahya telah menceritakan kepada kami ‘Abdurrazaq dari Ma’mar dari Hammam ia mendengar Abu Hurairah dari Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Janganlah salah seorang di antara kalian berkata, ‘Ya Allah, ampunilah aku jika Engkau berkenan. Ya Allah, rahmatilah aku jika Engkau berkenan. Ya Allah, berilah aku rezeki jika Engkau berkenan’. Tetapi hendaklah ia berssungguh dalam permintaannya, biar Allah melakukan apa saja sekehendak-Nya kerana sama sekali tak ada siapapun yang bisa memaksaNya.”

6924 – حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مُحَمَّدٍ حَدَّثَنَا أَبُو حَفْصٍ عَمْرٌو حَدَّثَنَا الْأَوْزَاعِيُّ حَدَّثَنِي ابْنُ شِهَابٍ عَنْ عُبَيْدِ اللَّهِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُتْبَةَ بْنِ مَسْعُودٍ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا أَنَّهُ تَمَارَى هُوَ وَالْحُرُّ بْنُ قَيْسِ بْنِ حِصْنٍ الْفَزَارِيُّ فِي صَاحِبِ مُوسَى أَهُوَ خَضِرٌ فَمَرَّ بِهِمَا أُبَيُّ بْنُ كَعْبٍ الْأَنْصَارِيُّ فَدَعَاهُ ابْنُ عَبَّاسٍ فَقَالَ إِنِّي تَمَارَيْتُ أَنَا وَصَاحِبِي هَذَا فِي صَاحِبِ مُوسَى الَّذِي سَأَلَ السَّبِيلَ إِلَى لُقِيِّهِ هَلْ سَمِعْتَ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَذْكُرُ شَأْنَهُ قَالَ نَعَمْ إِنِّي سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ بَيْنَا مُوسَى فِي مَلَإٍ مِنْ بَنِي إِسْرَائِيلَ إِذْ جَاءَهُ رَجُلٌ فَقَالَ هَلْ تَعْلَمُ أَحَدًا أَعْلَمَ مِنْكَ فَقَالَ مُوسَى لَا فَأُوحِيَ إِلَى مُوسَى بَلَى عَبْدُنَا خَضِرٌ فَسَأَلَ مُوسَى السَّبِيلَ إِلَى لُقِيِّهِ فَجَعَلَ اللَّهُ لَهُ الْحُوتَ آيَةً وَقِيلَ لَهُ إِذَا فَقَدْتَ الْحُوتَ فَارْجِعْ فَإِنَّكَ سَتَلْقَاهُ فَكَانَ مُوسَى يَتْبَعُ أَثَرَ الْحُوتِ فِي الْبَحْرِ فَقَالَ فَتَى مُوسَى لِمُوسَى { أَرَأَيْتَ إِذْ أَوَيْنَا إِلَى الصَّخْرَةِ فَإِنِّي نَسِيتُ الْحُوتَ وَمَا أَنْسَانِيهِ إِلَّا الشَّيْطَانُ أَنْ أَذْكُرَهُ } قَالَ مُوسَى { ذَلِكَ مَا كُنَّا نَبْغِي فَارْتَدَّا عَلَى آثَارِهِمَا قَصَصًا } فَوَجَدَا خَضِرًا وَكَانَ مِنْ شَأْنِهِمَا مَا قَصَّ اللَّهُ

6924. Telah menceritakan kepada kami ‘Abdullah bin Muhammad telah menceritakan kepada kami Abu Hafs Amru telah menceritakan kepada kami Al Auza’i telah menceritakan kepadaku Ibn Syihab dari ‘Ubaidullah bin Abdullah bin ‘Utbah bin Mas’ud dari Ibn ‘Abbas radliyallahu’anhuma, bahwa ia pernah berbincang bersama Al Hurr bin Qais bin Hisn Al Fizari tentang orang yang berjumpa Nabi Musa, apakah benar-benar Khidir? Lantas Ubbay bin Ka’b Al anshari melewati keduanya. Ibnu Abbas kemudian memanggilnya dan berkata, ‘Aku sedang berdebat dengan kawanku ini tentang kawan Musa yang Musa meminta dengan Allah untuk dipertemukan dengannya, apakah engkau mendengar Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam menyebut-nyebut tentangnya? ‘ Ubbay menjawab, ‘Benar, sesungguhnya aku mendengar Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: ‘Ketika Musa dalam sebuah sekumpulan Bani Israil, tiba-tiba ia didatangi oleh seseorang, dan orang itu bertanya ‘Tahukah engkau ada sesiapa yang lebih ‘alim dari padamu? ‘ Musa menjawab, ‘Tidak ada’, ketika itu juga Musa memperoleh wahyu yang dalam wahyu tersebut terdengar (suara), ‘Ya ada, seorang hamba-Ku yang bernama Khidir.’ Lantas Musa meminta untuk dipertemukan dengannya, dan Allah menjadikan ikan sebagai tanda, kemudian dikatakan kepada Musa ‘Apabila engkau kehilangan ikan perbekalanmu, maka kembalilah di tempat ikan itu menghilang, niscaya engkau akan menemuinya.’ Maka Musa pun menelusuri bekas-bekas ikannya yang pergi ke dalam laut, lalu pemuda yang ikut Musa berkata kepada Musa ‘(Tidak ingatkah engkau ketika kita berlindung dekat batu besar itu, sesungguhnya aku lupa terhadap ikan itu, dan tidak ada yang menjadikanku lupa selain syaitan) ‘ (Qs. Al Kahfi: 63), maka Musa berkata ‘(Itulah tempat yang kita cari-cari, maka keduanya kembali menelusuri jejak keduanya semula) ‘ (QS. Al Kahfi: 63), akhirnya keduanya bertemu Khidir, seterusnya cerita keduanya seperti Allah kisahkan.”

6925 – حَدَّثَنَا أَبُو الْيَمَانِ أَخْبَرَنَا شُعَيْبٌ عَنْ الزُّهْرِيِّ وَقَالَ أَحْمَدُ بْنُ صَالِحٍ حَدَّثَنَا ابْنُ وَهْبٍ أَخْبَرَنِي يُونُسُ عَنْ ابْنِ شِهَابٍ عَنْ أَبِي سَلَمَةَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ نَنْزِلُ غَدًا إِنْ شَاءَ اللَّهُ بِخَيْفِ بَنِي كِنَانَةَ حَيْثُ تَقَاسَمُوا عَلَى الْكُفْرِ يُرِيدُ الْمُحَصَّبَ

6925. Telah menceritakan kepada kami Abul Yaman Telah mengabarkan kepada kami Syu’aib dari Azzuhri dan Ahmad bin Shalih berkata, telah menceritakan kepada kami Ibn Wahb telah mengabarkan kepadaku Yunus dari Ibn Syihab dari Abu Salamah bin ‘Abdurrahman dari Abu Hurairah dari Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam, beliau bersabda: “Insya Allah esok kita akan singgah di Khaif bani Kinanah, yang di tempat itulah orang-orang kafir saling bersumpah untuk tegak diatas kekufuran. Tempat yang dimaksud adalah Muhashshab.”

6926 – حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مُحَمَّدٍ حَدَّثَنَا ابْنُ عُيَيْنَةَ عَنْ عَمْرٍو عَنْ أَبِي الْعَبَّاسِ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُمَرَ قَالَ حَاصَرَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَهْلَ الطَّائِفِ فَلَمْ يَفْتَحْهَا فَقَالَ إِنَّا قَافِلُونَ غَدًا إِنْ شَاءَ اللَّهُ فَقَالَ الْمُسْلِمُونَ نَقْفُلُ وَلَمْ نَفْتَحْ قَالَ فَاغْدُوا عَلَى الْقِتَالِ فَغَدَوْا فَأَصَابَتْهُمْ جِرَاحَاتٌ قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنَّا قَافِلُونَ غَدًا إِنْ شَاءَ اللَّهُ فَكَأَنَّ ذَلِكَ أَعْجَبَهُمْ فَتَبَسَّمَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

6926. Telah menceritakan kepada kami Abdullah bin Muhammad telah menceritakan kepada kami Ibn Uyainah dari ‘Amru dari Abul ‘Abbas dari ‘Abdullah bin Umar berkata, “Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam telah mengepung penduduk Thaif tetapi tidak dapat menundukkan mereka, maka beliau katakan: ‘esok insyaallah kita akan kembali’, maka kaum muslimin berkata, ‘Kita akan pulang dalam keadaan Thaif ini belum dikuasai?.’ Nabi terus berkata: ‘Kalau begitu, pergilah kamu berperang.’ Mereka pun terus berperang, sehingga mereka mendapat luka-luka. Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam kemudian bersabda: ‘esok insyaallah kita akan pulang.’ Seolah-olah ucapan Nabi itu menjadikan mereka suka, pada ketika itu Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam tersenyum.”

Iradat Allah hanya mahukan yang baik sahaja. Yang maksiat bukanlah keinginanNya. Tapi ada juga yang kata iradat Allah merangkumi semua sekali.
Ada yang membezakan iradat dan redha. Allah membenarkan maksiat tapi Dia tidak redha. Didalam surah Zumar ada dikisahkan tentang Allah tidak redha dengan kekufuran yang dilakukan oleh hamba.
Iradat terbahagi kepada Iradat Tasyiriyah dan Iradat Kauniyyah. Iradat tasyiriyah adalah kemahuan Allah dalam perkara agama. Allah mahu kita mengerjakan solat contohnya. Tapi kalau kita tidak melakukannya, boleh juga. Allah tak halang, tapi Dia akan hukum hamba itu nanti. Maknanya, Iradah tasyriiyyah ini boleh lagi tidak diikuti. Kerana manusia telah diberikan kebolehan untuk memilih atau hendak melakukan sesuatu. Bukan macam malaikat yang tidak boleh berbuat apa-apa selain dari apa yang Allah telah suruhkan.
Iradat Kauniyyah. Kemahuan Allah bersifat perkara dunia. Ini tidak dapat dihalang. Contohnya, Allah tentukan kita mati sekian masa. Tidak dapat dihalang.
Perintah pun ada dua jenis. Ada yang jenis Tasyiriyah dan perintah Kauniyyah
Allahu a’lam.
Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s